Spiegel: Evropa ne sme biti zavisna od Kine preko novog sistema mobilne telefonije

Nemačka, navodno, danas odlučuje kome će dati unosan posao obezbedjenja infrastrukture za petu generaciju mobilne telefonije odnosno, kako se predstavlja, o odlučujućem pitanju budućnosti. Sem Vašingtona na sadržaj konačne odluke – eliminisati kinesku kompaniju Huawei ili ne, pritisak svojim komentarima vrše i mediji.

Evo šta kaže magazin Spiegel u komentaru Bernharda Canda:

„U kineskom Internetu prisutan je ovih dana jedan vic o Amerikancima i Nemcima: Čujemo da hoćete da kupite tehniku od jedne kineske firme za mobilne mreže, kaže Amerikanac. Nemojte, oni samo hoće da vas prisluškuju! A otkud vi znate da mi hoćemo da kupimo od Kineza, pita Nemac. Od kancelarke Merkel. Pa mi prisluškujemo njen mobilni telefon, odgovara Amerikanac.

To je mala šala o velikom pitanju: ko gradi mreže mobilne telefonije u svetu, taj drži vlast u rukama. Zato su one postale deo geopolitičkog konflikta, u kome SAD, Kina i Evropa nove zone uticaja obeležavaju.

Superbrze mreže nove pete generacije mobilne telefonije (5G) predstavljaju centralni deo „kritične infrastrukture“ u 21. veku. Preko nje se neće obavljati samo telefonski razgovori i uspostavljati Internet veze nego će se preko nje, u budućnosti, upravljati industrijskim robotima i automobilima sa autonomnim upravljanjem, snabdevanjem energijom, da, čak i vojnim aplikacijama. Odakle će stizati relejne stanice i softver-komponente tih mreža, pitanje je nacionalne sigurnosti. Da li je onda odgovorno da kineske firme učestvuju u gradnji evropske 5G mreže?

Američka vlada ima o tome jasan stav: kineski Huawei koncern, u medjuvremenu najveća firma u branši, obezbedjuje sebi komercijalne prednosti, krade zapadni know-how i pomaže tajnim službama u Pekingu da špijuniraju strane države. Huawei i kineska vlada pobijaju te prigovore. Ali optužbe Amerikanaca imaju težinu: protiv jednog bivšeg saradnika Huawei-a podigli su američki organi tužbu zbog industrijske špijunaže. U Poljskoj je sredinom januara uhapšen jedan saradnik Huawei-a pod sumnjom da je špijunirao za Kinu – to je za sada najteža indicija o bliskosti kineskoj vladi Huawei koncerna, koji je odmah otpustio saradnika.

Tehnički nedvosmislen dokaz, ako se takav može pružiti, Vašington do sada nije ponudio protiv Huawei-a. A američka vlada, doduše, i nije neki primer za ugled kad je reč o zaštiti podataka: od dobro dokumentovanih otkrića američkog zviždača Edvarda Snoudena da je američka tajna služba NSA pre mnogo godina predvodila sajber napad baš protiv Huawei-a, i to baš metodama koje Vašington sada spočitava Kinezima. A jasno je i da Vašington vodi politiku interesa. Američka vlada hoće da spreči da Peking dobije bitku za 5G tehniku i da firma iz autoritarne države Kine ubuduće oprema mreže na Zapadu. Zato već mesecima američki državni službenici vrše pritisak na partnerske vlade, medju njima i nemačku, da im mreže ne oprema Huawei, i to sa sve više uspeha.

Ali u slučaju Huawei zastupa američka vlada legitiman interes.Peking već decenijama odbija da zapadnim firmama obezbedi pristup tržištu koji za svoje firme na Zapadu zahteva : infrastrukturni projekti kao što su aerodromi ili snabdevači energijom za strance su u Kini tabu.

Zato bi i Evropa u odnosu na Huawei trebalo da zauzme jasan stav.Gradnja 5G- mreže još je na početku.To bi Nemacka i druge evropske države trebalo da iskoriste da Peking stave pred izbor:isti pristup tržištu za evropske firme u Kini – ili će Huawei biti isključen iz gradnje 5G mreže.Kini su zahtevi Evropljana poznati već godinama , kancelarka Angela Merkel ih je pri svim svojim posetama Pekingu iznosila.

To bi moglo sa uspori uvodjenje 5G standarda u Evropi jer je Huawei u toj tehmologiji ispred svojoj zapadnih konkurenata .Ali sigurnost evropskih mreza vredna je tog odlaganja i ukoliko bi Peking i dalje ostao pri svome, rešenje je na dohvat ruke:.Evropi su potrebni jači vlastitu proizvodjaci mrežne opreme.To bi i inače bilo najbolje rešenje.Ne izgleda da iz kineski ekonomski uspeh ide i više zakonitosti , naprotiv: baš napredan u informacionim tehnologijama koristi kineska vlada da svoj narod još bolje nadzire.Iz toga bi Evropa trebalo da izvuče pouku .Sigurnost evropskih mreža ne može da garantuje niko bolje od nas samih“.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com