Šta ima novo pred izbore: Intervju u kom ministar difamira opoziciju ne može na sajt ministarstva

Ministar ima pravo da učestvuje u političkoj borbi mišljenja i kritikuje opoziciju sve dok nastupa kao član partije, ali takve istupe i intervjue ne može da objavljuje na sajtu ministarstva koji je državni resurs. Jer to nije spojivo sa obaveznom neutralnosti ministara i Vlade i Ustavom garantovanim pravom na jednake šanse u političkoj konkurenciji.

Tako je odlučio Ustavni sud Nemačke povodom pritužbe koju mu je podnela stranka Alternativa za Nemačku (AfD) povodom intervjua koji je septembra 2018. godine za DPA dao nemački ministar unutrašnjih poslova Horst Zeehofer.

Zeehofer je, kako su podsetili nemački mediji, u tom intervjuu ocenio da ponašanje AfD-a „rastače državu“, a povodom zahteva te stranke da se u nemačkom parlamentu raspravlja o načinu trošenja budžeta predsednika Nemačke.

AfD je to pitanje pokrenula jer je nemački predsednik Frank Valter Štajnmajer podržao jedan „levoradikalni dogadjaj“, naime koncert protiv rasizma na kome je učestvovala pank grupa Feine Sahne Fischfilet, koja je bila pod monitoringom Ustavnog suda Nemačke.

Dakle, Ustavni sud Nemačke je odlučio da ministar ne sme koristiti sajt ministarstva, kao državni resurs, da bi difamirao opoziciju.

Jer, demokratija živi od slobodnog i otvorenog procesa formiranja mišljenja, a  pošto partije u tome imaju odlučujuću ulogu, njihov jednak tretman je neophodan, presudio je Ustavni sud Nemačke.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com