Stupila na snagu evropska uredba o zaštiti podataka

Danas bi trebalo da ste od svih fizičkih i pravnih lica, koja imaju pohranjene vaše lične podatke i koriste ih, na primer, da bi vam na mejl adresu reklamirali svoje proizvode, dobili obaveštenje da su vaši lični podaci prikupljeni, za šta se koriste, da li se s nekim dele, obaveštenje da u svakom trenutku možete zatražiti pregled prikupljenih vaših ličnih podataka kao i obaveštenje da možete zatražiti da se vaši lični podaci više ne koriste.

Jer, danas je stupila na snagu Opšta uredba EU o zaštiti ličnih podataka (GDPR). Sa tekstom Uredbe na jezicima članica Unije (i na hrvatskom) možete se upoznati OVDE.

Infografiku Evropske unije o ovoj temi, možete pogledati na www.europa.eu/justice/smedataprotect/index_en.htm

A nezvaničan prevod uredbe imate i na sajtu www.poverenik.rs

Na koga se Uredba odnosi?

Uredba se odnosi na aktivnosti obrade ličnih podataka, koje obavlja fizičko ili pravno lice sa poslovnim sedištem u Uniji, nezavisno da li samu obradu obavlja u Uniji ili ne.

Uredba se odnosi i na obradu ličnih podataka koju obavlja fizičko ili pravno lice koje nema poslovno sedište u Uniji, ako su aktivnosti obrade vezane za: a) nudjenje robe ili usluga ispitanicima u Uniji, nezavisno od toga treba li ispitanik izvršiti plaćanje ili ne; b) praćenje njihovog ponašanja, dokle god se njihovo ponašanje odvija unutar Unije.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com