Tereza Mej otpustila ministra odbrane zbog curenja informacija o Huawei-u

Britanska premijerka Tereza Mej zamolila je ministra odbrane Kevina Vilijamsona da napusti svoju funkciju, prenosi The Guardian saopštenje britanske vlade.

U tom se saopštenju navodi da je premijerka „izgubila poverenje u njegove sposobnosti ministra odbrane i člana njenog kabineta“ a u vezi sa curenjem informacija sa sastanka Saveta za nacionalnu bezbednost.

Otpuštanje ministra odbrane posledica je istrage koja je sprovedena pošto je do medija dospela informacija u vezi sa kineskom kompanijom Huawei, kojom se Savet za nacionalnu bezbednost bavio.

Prema informaciji do koje je pre nedelju dana došao Daily Telegraph Savet za nacionalnu bezbednost Velike Britanija je odlučio da dopusti ograničen pristup kineskoj kompaniji Huawei izgradnji mreže pete generacije mobilne telefonije (5G).

Kako tvrdi The Guardian, Tereza Mej je u pismu Vilijamsonu navela da ima „nepobitne dokaze“ da on stoji iza curenja informacija. Takodje mu je oštro prigovorila što je odbio da učestvuje u „pravičnoj istrazi“ o ovom slučaju, za razliku od ostalih članova Saveta, koji su pokazali punu kooperativnost.

Za novog ministra odbrane imenovana je Peni Mordont, dosadašnja ministarka za pitanja medjunarodnog razvoja.

­

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com