Tramp veruje u saudijske priče iz 1.001 noći

Američki predsednik Donald Tramp je izjavio da objašnjenje saudijskog državnog tužioca o okolnostima smrti novinara Džamala Kašogija „zaslužuje da mu se veruje“.

Iako je ubistvo novinara “neprihvatljivo“, američki predsednik ne smatra da bi zbog njega trebalo da se sveti otkazivanjem porudžbi oružja u vrednosti od 110 milijardi dolara i tako ostavi bez posla 600.000 ljudi!

Zapadni mediji koji saudijsko objašnjenje doživljavaju kao još jednu od priča iz 1.001 noći, tvrde da se radi o saudijskom novcu mnogo većem od 110 milijardi i prisutnom u gotovo svim sektorima američke i ne samo američke ekonomije.

Portparolka Bele kuće Sara Sanders dodatno je potresla zagovornike ljudskih prava i zapadnih vrednosti objavom da je Vašington primio k znanju „saopštenje Kraljevine Saudijske Arabije da istraga sudbine Džamala Kašogija napreduje“ i da je to kraljevstvo „preduzelo akcije protiv osumnjičenih „.

Proslavio se i generalni sekretar Ujedinjenih nacija Antonio Gutereš. On je saopštio da Saudijska Arabija mora da sprovede „operativnu, savesnu i transparentnu istragu“ smrti Kašogija i da odgovorne privede odgovornosti!

Turska vlada, koja se dosad držala uzdržano, dok su turski mediji objavljivali monstruozne detalje ubistva, na saopštenje Rijada reagovala je – oštro.

„Turska će sve razotkriti što se ovde odigralo“, rekao je portparol vladajuće stranke AKP Omer Čelik a prenosi agencija Anatolija.

On je dodao da turska vlada neće dozvoliti da tu bilo šta zataška jer rasvetljavanje tog slučaja “smatra za dug časti“.

Turska, koja tvrdi da poseduje audio snimak ubistva, takodje tvrdi da ga još nikome nije dala na uvid.

Telo Džamala Kašogija još nije prinadjeno niti je Rijad u sinoćnjem saopštenju dao informacije o tome.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com