Udruženje austrijskih novina protiv austrijskog javnog servisa

Udruženje austrijskih novina objavilo je predlog u pet tačaka u kome traži da se austrijski javni servis (ORF) reformiše u interesu „fer balansiranja interesa dualnog medijskog tržišta“.

Ovo Udruženje, najkraće rečeno, optužuje ORF da ponudom koja ne spada u ponudu javnog servisa pravi (nelojalnu) konkurenciju štampanim medijima. To je bio ključni predmet spora u procesu utvrdjivanja zakonskog predloga o ORF, koji je upravo u proceduri.

Kako prenose austrijski štampani mediji, Udruženje austrijskih novina traži da se  Austrijska Radio Televizija depolitizuje, da joj se ograniče prava na Online reklamu i da se obezbedi „jasan fokus na audiovizuelne sadržaje na sajtu ORF. at“.

Udruženje austrijskih novina u svom predlogu ocenjuje da dnevno izveštavanje ORF. at „treba da se sastoji od audiovizuelnih priloga, a tekst koji ih prati ne sme ubuduće biti duži od 300 karaktera“.

“ I prema sadašnjem zakonu, ORF ne bi smeo da objavljuje opširne tekstove slične novinskim. U stvarnosti, sve je drugačije“, tvrdi Udruženje austrijskih novina.

Udruženje austrijskih novina zahteva da se pravo ORF na Online reklame ograniči na 1,5 milijardu AdImpressions (otvaranje veb sajta pri kome se pojavljuju reklame), da se ponuda ORF ispita u odnosu na njihov javno-pravni zadatak i da ponuda koja ne predstavlja javno – pravnu dodatu vrednost bude prepuštena privatnom medijskom sektoru, kao i da se aktivnost ORF na društvenim mrežama ne finansira iz javnih sredstava, uz odredjene obrazovne izuzetke.

Austrijski javni servis izjasnio se takodje za funkcionalan dualni medijski sistem, ali je zahteve Udruženja austrijskih novina odbacio jer „idu na ruku samo medjunarodnim medijskim gigantima, dok domaćim medijima ne donose ništa, a ravnu su ukidanju ORF u sadašnjoj formi“.

Pozivajući se na „potvrdjenu saglasnost  s evropskim propisima“, kao i odluke organa vlasti i sudova, ORF odbacuje „implicitnu insinuaciju“ da ORF ne pravi program od javno-pravnog interesa.

ORF je protiv i predloga da mu se ograniči obim Online reklama jer reklame na ORF obezbeđuju nezavisnost austrijske reklamne lokacije.

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com