Ukinuta televizijska taksa u Francuskoj

Francuski Senat danas je potvrdio odluku Nacionalne skupštine i u Francuskoj je ukinuta televizijska taksa.

Propis kojim se to reguliše usvojen je u oba doma francuskog parlamenta u prvom čitanju.

Privremeno će se u Francuskoj javni servisi finansirati iz budžeta.Odnosno do 31.decembra 2024.godine usmeravaće im se deo prihoda od poreza na dodatu vrednost u iznosu od oko 3,7 milijardi evra.

U medjuvremenu, francuska vlada treba da izadje pred skupštinu s predlogom reforme javnih servisa kao i konačnim rešenjem pitanja njihovog finansiranja.

Ukidanje televizijske takse je ispunjenje jednog od predizbornih obećanja francuskog predsednika Emanuela Makrona, a u okviru mera za jačanje kupovne moći Francuza.

Stanovnici kontinentalne Francuske plaćali su dosad televizijsku taksu 138 evra godišnje, a stanovnici francuskih prekomorskih teritorija 88 evra.  Po tom osnovu godišnje je prikupljano 3,2 milijarde evra od ukupno 3,8 milijarde koliko su koštali audiovisuelni servisi.

Predlog za ukidanje televizijske takse izazvao je oštru raspravu u francuskom parlamentu što se vidi i po rezultatu glasanja : kako je izvestila France24, 196 senatora je glasalo za ukidanje, a 147 protiv.

Prema izveštaju te televizije, potrebu reformisanja javnih servisa spori malo ko, ali su naročito predstavnici levih partija uvereni da će prebacivanje finansiranja javnih servisa na teret države dalje ruinirati njivovu sposobnost da isporučuju nezavisnu informaciju.

Ukidanje televizijske takse u Francuskoj s ogromnom pažnjom se prati i u susednim evropskim zemljama, naročito u Nemačkoj.

„Emanuel Makron ubija nezavisne i od drzave distancirane radio-televizijske stanice. S jedne strane, visina državnog finansiranja je nejasna, s druge strane, novinarska nezavisnost biva zgažena kad država preuzima finansiranje“ rekao je za nemački javni servis ARD predsednik Udruženja nemačkih novinara Frank Iberal.

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com