Uloga tramboline u istoriji kosmonautike

Pošto je njegov kosmički brod uspešno prevezao dvojicu američkih kosmonauta do Medjunarodne kosmičke stanice (MKS) , američki milijarder inovator Elon Mask setio se Dmitrija Rogozina, šefa ruske državne kompanije za kosmička istraživanja Roskosmos.

“Dakle, trambolina radi. To je šala za upućene”, rekao je Mask na brifingu NASA praćen smehom prisutnih, a prenosi RIA Novosti.

Opaska se odnosi na izjavu Rogozina iz 2014. godine, kad su Rusiji zbog Krima uvedene opsežne zapadne sankcije, koje su pretile i ruskoj kosmonautici.

“Oni kažu: ne dirajte MKS i taj program. Okej, ali onda da uradimo ovako: ako oni hoće da nanesu ekonomski udar potencijalu ruskog raketnog programa, onda neka trambolinom šalju svoje kosmonaute na MKS”, rekao je tadašnji potpredsednik ruske vlade Dmitrij Rogozin.

Njemu sličnih duhovitosti ne manjka, ali je i ova zapamćena.

Rogozin je, medjutim, danas na svom Tviter nalogu napisao da se uopšte nije radilo o šali nego o spasavanju ruske kosmonautike od američkih sankcija.

“Postojala je 2014. godine realna opasnost uvodjenja sankcija našem raketno-kosmičkom sektoru. Ja sam ih na taj način upozorio. Uspelo je. S naše strane, to nije bila šala nego realna pretnja. I čuli su je”, napisao je danas Rogozin.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com