Virus koji je potresao Evropu još tajna i za stručnjake

IT kompanije specijalizovane za odbranu od kompjuterskih virusa davale su tokom jučerašnjeg dana protivrečna tumačenja načina širenja i koda virusa koji je pogodio veliki broj kompanija širom Evrope, a najviše one u Ukrajini  Rusiji.

Napad virusa, koji je blokirao kompjutere i zahtevao „otkup“ od 300 dolara u bitkoinima, počeo je juče oko 14 časova.

Najpre su antivrusne kompanije ocenile da se radi o virusu Petya koji stiže sa kontaktne adrese wowsmith123456@posted.net. Ali kasnije juče je prevladala ocena eksperata da virus ne deluje po shemi karaterističnoj za virus Petya, nego samostalno poput virusa WannaCry ali, kako su saopštili stručnjaci iz kompanije Dr Web, sigurnih dokaza da se jučerašnji virus koristi istim mehanizmom širenja kao WannaCry još nema. Dakle, način širenja i naziv virusa ostali su tokom jučerašnjeg dana nepoznati.

Juče je komjuterski virus pogodio niz naftnih, telekomunikacionih i finansijskih kompanija širom sveta. Pogodjen je kompjuterski sistem aerodroma Borispolj u Kijevu, Kijevski metro, ali i Nuklearna elektrana u Černobilju koja je morala da predje na ručnu kontrolu nivoa radijacije. Pogodjeni su i kompjuterski sistemi ruskih naftnih kompanija Bašnjeft i Rosnjeft, koja je brzo saopštila da je odmah prešla na rezervni sistem upravljanja tako da štete nije bilo.

Da ih je pohodio tajnoviti virus objavile su i kompanije iz Velike Britanije, Holandije,  Danske, Norveške, Španije.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com