Završeno: Američki fond KKR ulazi i u Blic

Ponuda američke investicione kompanije KKR (Kohlberg Kravis Roberts) za preuzimanje najmanje 20 odsto akcija nemačke porodične kompanije Axel Springer je uspela, sa velikim zadovoljstvom je saopštila uprava Axel Springer.

„Ovo je važan kamen temeljac našeg planiranog strateškog partnerstva sa KKR. Tako ćemo moći da  iskoristimo dodatne šanse za ubrzanje našeg rasta i investicione strategij, saopštio je šef Uprave Axel Springer Matijas Dopfner.

Radost zbog prihvatanja atraktivne ponude KKR izrazio je i Julijan Dojc direktor za finansije Axel Springer. On je izneo i koliko zanimljiv toliko i značajan podatak da KKR svoj udeo zadržava prosečno 8 godina.

Po okončanju prvog roka za prihvatanje ponude 2. avgusta mali akcionari vlasnici 27,8% akcija Axel Springer odlučili su da prihvate ponudu KKR-a i svoj udeo prodaju po ceni od 63 evra za akciju. Ukupna tržišna vrednost Axel Springer po toj ceni je 6,8 milijardi evra.

Prema ranijem dogovoru, udovica osnivača Fride Špringer zadržaće svoj udeo  u kompaniji od 42,6%, a svoj udeo od 2,8% će zadržati i šef Uprave Axel Springer Matijas Dopfner. Ranije je saopšteno da se KKR s Fridom Špringer i Matijasom Dopfnerom dogovorio da se neće mešati u uredjivačku politiku, a sve će odluke u kompaniji biti donošene samo uz saglasnost Fride Špringer.

Po objavi rezultata prvog kruga, rok je u skladu sa zakonom, produžen do 21. avgusta, a 16. avgusta su unuci osnivača Arijane Melanija Špringer i Aksel Sven Špringer saopštili odluku da od svog udela od 9,6% prodaju KKR manji deo od ukupno 3,7% akcija kompanije. Kako su saopštili, oni su to učinili pošto su stekli poverenje u budući koncept razvoja kompanije, ali su zadržali deo vladništva preko koga će dalje pružati podršku njenom razvoju i rastu.

Konačni rezultati produženog roka za prihvatanje ponude još nisu objavljeni, ali Frida Špringer, KKR i Matijas Dopfner, očiti kreatori ovog preuzimanja, imaju zajedno komotnu većinu od 76,9% akcija.

Naravno, transakcija mora dobiti potvrdu antikartelskih organa, kao i organa za dopuštenu medijsku koncentraciju.

Sporazum prema kome Frida Špringer ima praktično pravo veta istican je nasuprot podozrenju Saveta preduzeća (u kome su predstavljeni zaposleni) da bi isključiva zainteresovanost KKR za profit mogla voditi rasparčavanju kompanije.

Svoje rezerve prema ovoj transakcija izrazilo je i Udruženje novinara Nemačke: „Ukoliko ima više strahovanja nego nadanja, postavlja se pitanje koristi od saradnje… Potpuno preterani profitni zahtevi, ići će na račun supstance Špringera“, saopštilo je to udruženje.

Ozbiljna zabrinutost u nemačkim medijima je izražena i zbog nastajanja ogromne medijske moći i sa tim vezanog američkog uticaja na nemački medijski prostor.

­

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com