Zbijmo redove: Novinari osnivaju regionalni Fond za novinarstvo

Predstavnici novinarskih udruženja i sindikata iz regiona podržali su danas ideju Maje Sever iz Hrvatskih sindikata o osnivanju prekograničnog Fonda za novinarstvo namenjenog jačanju novinarske scene, nezavisnosti i profesionalnosti i radi uspešnijeg učešća na konkursima za finansiranje projekata, kojima se ti ciljevi ostvaruju.

Na video-konferenciji o ekonomskom položaju, društvenom statusu i radnim pravima novinara i medijskih radnika u Srbiji i regionu, Borka Rudić iz Udruženja BiH novinari rekla je da u BiH „imamo jako veliki broj medija, bogate vlasnike i siromašne novinare“ i pozvala ostale učesnike na stvaranje medijske koalicije, regionalne platforme za zaštitu novinara i ostalih medijskih radnika.

Ivona Taleska iz Makedonske asocijacije novinara podržala je ideju o osnivanju Fonda za novinarstvo i pozvala da taj fond aplicira i za sredstva nevladinih organizacija, kao što je Otvoreno društvo.

Ona je ocenila da je novinarima u regionu potreban medijski mali Šengen.

Iztok Jurančić, iz Sindikata novinara Slovenije, iz Ljubljane je javio da je slovenački premijer Janez Janša u martu objavio rat novinarima i ukinuo deo finansiranja Slovenačkoj telegrafskoj agenciji.

„Vlada će taj rat nastaviti, ali novinari se ne daju. I ja mislim da će vlada rat izgubiti. Ovo je prilika da se novinari dokažu na polju istraživanja i analitičkog novinarstva“, rekao je Jurančić.

Konferenciju je organizovalo Udruženje novinara Srbije povodom okončanja svog istraživanja na istu temu.

Ekonomski i drustveni polozaj novinara_UNS_decembar 2020. CIR

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com