Zbog slobode novinara : Slučaj Marina Ovsjanjikova

Nemački javni servis ARD objavio je da je bivša urednica ruske državne televizije Marina Ovsjanjikova bila uhapšena u Moskvi, pa puštena.

Pozivajući se na moskovski portal „OVD – Info“ i nemačku organizaciju Cinema for Peace, ARD pretpostavlja da je Ovsjanjikova bila uhapšena zbog još jedne akcije protesta pritiv rata u Ukrajini, koju je izvela uz zidine Kremlja i tokom koje je, izveštava ARD, ruskog predsednika Vladimira Putina nazvala „ubicom“.

Marina Ovsjanjikova (44), sredinom marta je u Moskvi osudjena na novčanu kaznu od 226 evra jer je u toku emitivanja vesti na ruskoj drzavnoj televiziji Prvi kanal upala u studio s plakatom u kome je gledaoce obavestavala da ih ta televizija laže i tražila da se rat u Ukrajini zaustavi.

Nije poznato da  je protiv Ovsjanjikove pokretan postupak po članu 207 Krivičnog zakona Rusije kojim se kažnjava širenje lažnih vesti o akcijama Vojnih snaga Rusije.

U svakom slučaju, njen advokat je za zapadne medije izjavio da ona i po tom članu može biti kažnjena samo novčanom kaznom, ne i zatvorom budući da ima maloletnu decu starosti 11 i 17 godina.

Sredinom aprila je objavljeno da je Ovsjanjikova dobila posao u nemačkom listu Velt.

Medjutim, 16.juna su Ukrajinci koji žive u Berlinu protestovali pred redakcijom tog lista tražeći da  otpusti Ovsjanjikovu jer se u intervjuu italijanskoj televiziji RAI izjasnila protiv rusofobija, kolektivne krivice i sankcija koje pogadjaju sav ruski narod. Svoje stavove iz tog intervjua objavila je i na Instagramu.

Zloglasni ukrajinski sajt Mirotvorac stavio je na svoj spisak.

O ovim dogadjajima ARD sada ne izveštava.

Rusko izdanje Alldaily.ru 4.jula je objavilo da nemački list Velt nije produžio tromesečni ugovor o radu s Ovsjanjikovom i da se ona tog dana vratila u Rusiju, ali privatnim povodim.

Kako je novinarku citiralo to izdanje, ona je rekla da je njen povratak u Moskvu iznudjen tužbom za starateljstvo nad njihovom 11-godišnjom kćeri, koju je podneo njen muž. Sud je o toj tužbi odlučivao 5.jula.

Povratak u Moskvu je bio jedini način da utiče na budućnost svoje dece borbom za starateljstvo nad kćeri, koju namerava sa sobom da povede u Evropu, rekla je Ovsjanjikova prema alldaily.ru.

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com