Zbog slobode novinarstva : Kako su tri novinarke pošteno zaradjivale na aljkavim biznismenima

U Rusiji je uhapšeno sedam novinara i medijskih radnika pod sumnjom da su od biznismena i bankara  iznudjivali novac da za uzvrat prestanu da objavljuju negativne informacije o njima.

Prve su u zatvor u avgustu dopale iskusna ekonomska novinarka Aleksandra Bajazitova vlasnica portala „Lova iz pakla“, Olga Arharova vlasnica portala „Finansijski stražar“ i Ina Čurikova, koja je svoj portal „Aljkavost“ prodala i koncentrisala se na rad za portale svojih koleginica.

Kako je opširno izveštavao list Komersant, uz napomenu da je iskusna ekonomska novinarka Bajazitova pisala i za taj list, posao se sastojao u sledećem : Bajazitova je pronalazila  u informacionom polju kompromitujuće informacije o biznismenima i bankarima, a ostale dve su onda uspostavljale kontakt s pogodjenim i on je plaćao za uklanjanje kompromitujuće informacije, a onda je sa tri dame, tako ih naziva Komersant, sklapao ne  ugovore o skrivenoj reklami nego o  nekim blokovima informacija, u kojima, garantovano je, neće biti pomenuta bilo odredjena osoba bilo kompromitujuća informacija.

One su svedočile da je 2019.godine krenulo masovno naručivanje negativa!

Posao je cvetao dok se Bajazitova nije dokopala informacije da je sadašnji šef banke PSB Aleksandar Ušakov 2006.godine kao šef Strojbanke osudjen u Krasnodaru na  4,5 godina zatvora i 550 000 rubalja novčane kazne zbog nezakonitig bankarskog delovanja i falsifikovanja dokumenata.

Ipak, 2009.godine Prikubanski rejonski sud u Krasnodaru je ukinuo osuđujuću presudu, ali su informacije o njoj na Internetu ostale. Ušakov je sudskim putem od ruske ispostave Gugla pokušao da ishoduje njihovo brisanje, ali sud zahtev nije prihvatio.

U maju 2022.godine na pomenutim portalima tri puta je objavljena vest o njegovoj presudi, pre nego što se Ušakov, preko saradnice, javio i za 70 000 rubalja od Bajazitove, Arharove i Čurikove dobio brisanje dve informacije, a brisanje treće kao bonus „radi buduće saradnje na obostranu korist“, te je potpisao mesečni ugovor o bloku informacija vredan 350 000 rubalja. Čurikova je ukupno 420 000 rubalja podelila sa Bajazitovom.

Kad je mesečni ugovor istekao, tri dame, kako ih uporno slovi Komersant, ponudile su bankaru produženje pod istim uslovima, a ako ugovor preraste u kvartalni i popust… Ušakov se tad obratio policiji…Alavost nije svojstvena samo biznismenima, pa su tri novinarke u nameštenoj komunikaciji s istražnim organima svoj novčani zahtev podigle do ozbiljnog krivičnog dela.

To što su Arharova i Čurikova u jednom trenutku delo priznale, advokat Elena Fedukova tumači pravnom nepismenosti i ceo njihov poduhvat će pred sudom braniti ovako :

„Okrivljene nisu pretile podnosiocu tužbe širenjem podataka koji  kompromituju bilo njega bilo njegove bližnje i nisu od njega tražile pare. One su pronašle društveno značajnu informaciju, uverile su se u zakonitost njenog širenja i počele su da je koriste da bi privukle potpisnike [portala], proširile svoje portale i na kraju ostvarile prihod od reklame. Tužilac im je, u suštini, sam predložio da im nadoknadi izgubljenu dobit“.

Slučaj je još neverovatniji kod bivšeg glavnog urednika lista Tatler Ariana Kuzmina Romanovskog, novinara portala „Ugasite svetlo“ Tamerlana Bigaeva i Zamire Ševketovič, kao Kirila Suhanova komercijalnog direktora poznate ruske tv-voditeljke, nekad opozicione političarke i kćerke nekadašnjeg gradonačelnika SanktPeterburga Anatolija Sobčaka Ksenije Sobčak.

Oni su osumnjičeni da su objavljivanjem kompromitujućih informacija pokušali da ucene Sergeja Čemezova, šefa moćne državne kompanije Rostex.

Kuzmin je uhvaćen dok je od predstavnika kompanije Rosteks primao 800 000 rubalja… Svi su u zatvoru sem Ksenije Sobčak, koja je odmah napustila Rusiju, i čiji status je prekvalifikovan u svedoka.

 

 

 

 

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com