Zbog televizijske takse najuren ministar policije

Hrišćansko-demokratska unija (CDU) istočnonemačke pokrajine Sachsen-Anhalt neće se saglasiti s povećanjem televizijske pretplate za nemačke javne servise, čak ni ako to znači kraj njene dosadašnje pokrajinske koalicije sa SPD-om i Zelenima i buduću manjinsku vladu, izjavio je za Magdeburger Folksštime dotad perspektivni političar Holger Štalkneht.

Kako prenosi ARD, on je rekao da se ne radi samo o 86 centi povećanja mesečne pretplate nego o 1,5 milijardi evra za naredne četiri godine, ali i o tome da nemački javni servisi ne izveštavaju objektivno o događajima u istočnom delu Nemačke, a povremeno tamo upiru prst moralizirajući.

Pošto njegov pokrajinski premijer Rajner Hazelhof upravo nastoji da pokrajinsku koaliciju CDU-SPD-Zeleni sačuva pomeranjem odluke o povećanju televizijske takse u sledeću godinu, on je Štalknehta ekspresno smenio s mesta ministra policije.

A Štalkneht je navodno sam odlučio da odstupi i sa mesta šefa CDU-a za Sachsen-Anhalt.

I to su dosadašnje političke žrtve predloga da se od 1. januara 2021.godine televizijska pretplata za fizička lica u Nemačkoj poveća sa 17,50 evra na 18,36 evra. Pretplata nije povećavana od 2009. godine.

Prošle godine su javni servisi u Nemačkoj (ARD, ZDF i Deutschlandradio) podelili 8 milijardi evra prihoda od pretplate.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com