Besplatno vozom kroz Evropsku uniju

U svom budžetu za period 2021-2027. godina, Evropska unija je predvidela 700 miliona evra za motivisanje mladih Evropljana da upoznaju druge države-članice, putujući vozom.

Pri predstavljanju nacrta budžeta, EU komesar za budžet Jirgen Etinger nije odgovorio na pitanje da li će takozvane Interrail karte biti potpuno besplatne ili u najvećoj meri subvencionisane, piše nemački list Velt.

Magazin Cajt, medjutim, tvrdi da je predlog da karte budu besplatne.Budžet treba da usvoje sve države-članice.

Ove godine će u te svrhe biti potrošeno 12 miliona evra za 20.000-30.000 karata. Prvi pilot-konkurs za dobijanje tih karata biće objavljen u junu. Mladi Evropljani moći se da konkurišu za 15.000 karata, a oni koji Interail kartu dobiju s njom će 30 dana moći da putuju kroz četiri države-članice EU.

Predlog za podsticanje mladih na upoznavanje drugih EU-država besplatnim kartama za voz potiče od aktivista Vinsenta Imanuela Hera i Martina Špera.Njihovu inicijativu podržao je Evropski parlament.

Mi smo bez reči i oduševljeni.Ovo je divan dan za evropsku mladež“ izjavili su Her i Šper za Zeit-Online na vest da je njihov predlog našao mesto u nacrtu budžeta EU za period 2021-2027.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com