Da li je putovanje u Severnu Koreju bezbedno?

Turistička agencija „Young Pioneer Tours“ sa sedištem u Kini nastavila je da organizuje turistička putovanja u Severnu Koreju i posle tragične i još medicinski nerazjašnjene smrti američkog studenta Ota Varmbira.

Varmbir je umro u ponedeljak pošto je stigao kući u Ameriku, posle godinu i po dana boravka u radnom logoru u Severnoj Koreji, gde je dospeo jer je navodno  pokušao da ukrade reklamni plakat iz hotela „Yanggakdo“ u kome je kao turista bio smešten. Osudjen je na 15 godina prisilnog rada, a pušten je iz zdravstvenih razloga.

Kako tvrdi Frankfurter algemajne cajtung, agencija koja je u vlasništvu britanskog državljanina Gereta Džonsona unela je ipak, posle objave o smrti Varmbira u svoj rad dve novine: malo je preformulisala odgovor na pitanje „Koliko je bezbedno u Severnoj Koreji“ i prekinula je svoje aranžmane da prodaje američkim državljanima.

Prema navodima FAZ-a, na sajtu agencije je donedavno na pitanje „Koliko je sigurna Severna Koreja?“ odgovarano sa „Krajnje je sigurna“, a sada je taj odgovor preciziran: „Iako ste čuli drugačije, Severna Koreja je za ljude iz većine zemalja verovatno jedna od najsigurnijih u svetu, ukoliko se držite pravila koje ćemo vam mi objasniti“.

Agencija „Young Pioneer Tours“ reklamirala je, tvrdi FAZ, svoja putovanja medju mladim zaljubjenicima u putovanja parolom „Mi ćemo vas odvesti na mesta na koja vas mama ne bi pustila“, a oni koji su njene usluge koristili, a citirao ih je FAZ, i dalje smatraju da su putovanja u takve zatvorene zemlje od koristi i za putnike i za njihove domaćine.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com