Dobro jutro: Zaposleni u Luvru zabrinuti zbog koronavirusa

Najposeceniji muzej na svetu, pariski Luvr, jutros nije otvorio svoja vrata za posetioce, jer su zaposleni u toj instituciji izrazili ozbiljnu zabrinutost za svoju zdravstvenu bezbednost u uslovima širenja koronavirusa u Francuskoj, javlja France 24.

U Luvru ima dnevno ima oko 5.000 posetilaca. Muzej je tokom prošle godine posetilo 9,6 miliona ljudi.

Zaposleni u Luvru su se na današnjem sastanku,  pozvali na zakonsko „pravo na povlačenje“, koje je prema tumačenju direkcije individualno. Na sastanku, koji je organizovao sindikat CGT Kultura, učestvovalo je 300 zaposlenih u Luvru i oni pretenduju da to pravo, pošto su tako danas glasali, postaje grupno.

Iako je francuska vlada, zbog ubrzanog širenja koronavirusa u toj zemlji, donela i meru otkazivanja dogadjaja sa više od 5.000 učesnika, odluku o zatvaranju Luvra može doneti samo šef pariske policije, piše francuski portal Le quotidien.

Direkcija Luvra je za ponedeljak najavila sastanak Komiteta za higijenu, sigurnost i uslove rada, ali nije navela da li će muzej biti otvoren i kada.

O upitnoj zdravstvenoj bezbednosti pri tako masovnoj poseti, kakva je bila spektakularna izložba „Leonardo da Vinči“, Ekonomske Vesti su već pisale u tekstu posvećenom toj izložbi.

A putnici, koji su recimo 15. februara putovali preko pariskog aerodroma Šarl de Gol, takodje su imali razloga za zebnju, kad su svi putnici sa izlaza od 50 do 69 pušteni jednim ogradjenim koridorom, pa je novinarka Ekonomskih vesti tada prvi put u Francuskoj videla veći broj ljudi s maskama na licu.

Francuska je, inače, registrovala svog 100. zaraženog koronavirusom i tako je po broju zaraženih u Evropi odmah posle Italije.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com