Ekonomske Vesti u Albaniji: Beograde, zagrli me

Dakle, i to smo obavili. Bili smo u Albaniji. U privatnoj režiji, privatnim kolima, doduše sa crnogorskom registracijom. Dobro de, sad je bezbednosna kultura u modi.

I odmah da se zna: svi su prema nama gostima iz Srbije bili ljubazni. Od policajaca na drumu, preko majstora u auto-servisu, devojaka na ulici, kelnera u restoranu.

Čim smo prešli granicu – za nama je u Crnoj Gori ostao Vladimir, pred nama se u Albaniji opružio Skadar – zaustavila nas je policija sa dobar dan, dobar provod. Branik automobila, koji se baš kad ne treba otkačio, zakačili su nam u auto-servisu u Skadru za samo 5 evra.

Dve su nam devojke ljubazno objašnjavale ali stari grad Skadar, onaj što se ovlaš pominje po turističkim vodičima nismo nasli. Skadar je, opšte uzevši, grad koji ostavlja tužan utisak zapuštenosti i zanemarenosti.

Mnogo ne pomaže ni što se oronule neodržavane zgrade smenjuju sa novim i modernim.

Ni to što se u Albaniji, ne samo u Skadru, zapaža sklonost ka cvećarstvu i baštovanstvu.

Ko zna otkud ta veza: ali nešto zajedničko odmah se zapaža izmedju Skadra i Lisabona. U Skadru gotovo sa svih zgrada visi raširen veš i to ponosno istaknut što je moguće više prema ulici čak i tamo gde stanovi imaju terase. U Lisabonu se taj veš koristi kao turistička atrakcija, uspešno, u Skadru je samo žalosna dopuna opštoj oronulosti.U Skadru se mnogo voze bicikli i mali motorcikli. Sveprisutni su u saobraćaju.

Po zgradama su načičkane kod nas već zaboravljene satelitske antene.

Snabdevanje je dobrim delom organizovano preko malih prodavnica sa tezgama izbačenim na ulicu i prepunim vrlo kvalitetnog povrća, paradajz omamljujuće miriše, i voća. Cene voća i povrća su mnogo niže nego u Crnoj Gori – kilogram trešanja na crnogorskom primorju se kreće od 3 do 6 evra, preovladjujuća cena je oko 4 evra, dok su najskuplje trešnje u Skadru ili Tirani 250 leka što je manje od dva evra.

Jevtiniji su i restorani – veliki kapućino u fensi kafeu Sophie u centru Tirane staje 150 leka što je oko 1,1 evro (jedan evro je 134 leka).

Gorivo je u Albaniji nešto skuplje nego u Crnoj Gori – litar bio-dizela staje izmedju 164 i 168 leka dakle oko 1,25 evra dok je u Crnoj Gori 1,08 evra.

Na putu od Skadra do Tirane naići ćete na pristojne restorane. Za 8,5 evra možete dobiti porciju šarana, grčku salatu i Koka kolu. Mnogi su usred čudesno modelovanog zelenila – doterivanje biljki u raznim oblicima je izgleda strast Albanaca. Da toga nije, Albanija bi i što se arhitekture i što se prirodnog ambijenta tiče bila sasvim ravna, neinteresantna zemlja. Sem ako vas ne impresionirajuju Enver Hodžini bunkeri – kažu da ih sirom zemlje ima oko 750.000.

Na putu od Skadra do Tirane će vas zaprepastiti broj salona nameštaja – mobilijari su načičkani sa obe strane puta. Poznavaoci tvrde da nema ništa unosnije od uvoza nameštaja iz Italije.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com