Evropa i dalje najposećenija turistička destinacija

Prošle godine Stari kontinet je posetilo 588 miliona turista, što je za 22 miliona više (+4%) u odnosu na 2013. godinu. To znači da je od ukupnog broja turista u 2014. godini Evropa bila destinacija za više od 50 odsto njih.

Evropa

Najveći rast, gledajući po regionima, ostvaren je u Severnoj i Južnoj Evropi i na Mediterani (+7%), dok je u Zapadnoj Evropi ostvaren skroman rast od 2 odsto. Bez promena bilo je u Centralnoj i Istočnoj Evropi, što je prvi put posle tri godine da ovaj region stagnira, primeću Svetska turistička organizacija (UNWTO).

Na drugoj poziciji po posećenosti u prošloj godini našla se celina Azija i Pacifik sa 263 miliona turista, što je povećanje od 13 miliona (+5%).

Severno-istočna Azija i Južna Azija su najviše napredovali (+7%), a slede Okeanija (+6%) i Jugo-istočna Azija (+2%).

 Kip Slobode

Severna i Južna Amerika šampioni su kada je porast broja gostiju u procentima u pitanju +7%. Ipak, ta dva kontinenta u prošloj godini posetilo je daleko manje turista nego Aziju, a da ne govorimo tek o poređenju sa Evropom – 181 milion turista.

Najbolji rezultat u ovoj celini ostvarila je Severna Amerika (+8%), potom Karibi (+8%), dok je u Centralnoj i Južnoj Americi bilo 6 odsto turista više u odnosu na 2013. godinu.

Jordan.jpg

Porast broja gostiju ostvario je i Bliski Istok, koji je 2013. godine imao pad broja gostiju. Ovaj region posetilo je 4 odsto (2 miliona) više turista u 2014. godini, što je na kraju iznosilo 50 miliona gostiju.

Afriku je u 2014. godini posetilo milion turista više (+2%), a sveukupno 56 miliona.

 

 

 

WP Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com