Kim Džong Un: Nadamo se uspehu Olimpijskih igara

Ta je veoma dobra vest pala u potpunu senku jedne pretnje u čiju realizaciju istinski veruje malo ko.

Severnokorejski lider Kim Džong Un izjavio je tokom svog novogodišnjeg obraćanja podanicima da mu je nuklearno dugme uvek pri ruci, ali i: “Nadamo se uspehu Zimskih olimpijskih igara“.

Kako prenosi Frankfurter algemajne cajtung, Kim Džong Un ne samo da je najavio da će vojne tenzije za vreme igara, koje 9. februara počinju u Južnoj Koreji, biti reducirane nego je ponudio i da jedna severnokorejska delegacija njima prisustvuje.

Kim Džong Un smatra da bi o tome trebalo da razgovaraju dve korejske države. Njegov kolega, predsednik Južne Koreje Moon Jae In saopštava da ga je ta ponuda obradovala i da je Seul na razgovore spreman u svako doba, na svakom mestu i u svakom formatu.

Medjutim, teško da će o ovoj stvari same odlučivati dve Koreje.

Organizacioni komitet Zimskih olimpijskih igara je saopštio da o svemu mora razgovarati s južnokorejskom vladom i Medjunarodnim olimpijskim komitetom. A ovaj poslednji je, preko portparola, dao sebi vremena: prvo da se ispita verodostojnost ponude.

Za Zimske olimpijske igre kvalifikovao se iz Severne Koreje samo jedan klizački par, ali oni su propustili poslednji rok da podnesu prijavu. Da li bi sada za njih mogao da bude napravljen izuzetak?

Severna Koreja se, podseća se, 1988. godine nudila da sa Južnom Korejom pola-pola organizuje Letnje olimpijske igre. Naravno, nije joj udovoljeno, a Pjongjang nije prihvatio da mu bude prepušteno poneko takmičenje.

Južna Koreja je s pravom zabrinuta za uspeh Zimske olimpijade, uključujući tu interes turista i ekonomske efekte ako taj interes izostane zbog političke napetosti i vojnih pretnji na Korejskom poluostrvu.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com