Ko bi rekao: Grci zahvalni Nemcima, Rusi ih razočarali

Grčka i dalje kuburi sa finansijama, uz budno oko Brisela, ali barem turizam ne pravi probleme. Naprotiv.

Prema najnovijem izveštaju Banke Grčke, u prvih sedam meseci ove godine grčki turizam je prihodovao 8,23 milijarde evra. U odnosu na isti period prošle godine to je povećanje od odličnih 17 odsto.

Nije samo povećan broj turista u tom periodu (+14,6%), već je povećan i prosečan dnevni trošak turista i to za 2,7 odsto na 14 evra.

U prvih sedam meseci 2018. godine Grčku je posetilo 14,995 miliona turista. U istom periodu 2017. godine bilo ih je 13,082 miliona.

Posebnu zahvalnost za do sada prebrojanu turističku sezonu Grčka duguje ni manje ni više nego Nemcima. Od januara do kraja jula nemački turisti su u Grčkoj potrošili 1,467 milijardi evra, odnosno 17,8 odsto od ukupne sume koje su turisti ostavili u Grčkoj. U odnosu na isti period prošle godine, Nemci su u Grčkoj potrošili čak 35,2 odsto novca više!

Pored Nemaca, značajan porast potrošenje zabeležen je i kod turista iz SAD. Amerikanci su u prvih sedam meseci ove godine u Grčkoj potrošili nešto više od 500 miliona evra i to je rast potrošenje u odnosu na isti period prošle godine od 27 odsto.

Najveći gubitak, kada je potrošnja turista iz jedne države u pitanju, Grčka beleži kod Rusa – 18,2 odsto na 197 miliona evra.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com