Nemačka najavljuje sankcije Turskoj

Nemački političari svih boja zahtevaju od Vlade Nemačke i Evropske komisije da uvedu sankcije Turskoj Redžepa Tajipa Erdogana jer turski predsednik razume samo jezik novca (Zem Ozdemir – zeleni) i čvrste ruke( Horst Zeehofer – CSU).

Pošto je Turska veoma zavisna od prihoda od turizma, a Nemci su joj važni gosti, nemački političari listom zahtevaju da se izda zvanično upozorenje za putovanja u Tursku. Zasad je Ministarstvo inostranih poslova samo pooštrilo uputstva za ta putovanja.

Zeleni političar Ozdemir trazi da se prekine proširivanje carinske unije s Turskom i investicijama u tu zemlju i uskrate Hermes garancije. On takodje predlaže zvanično upozorenje za putovanja u Tursku i na tome upozorenju zasnovano pravo turista da bez penala mogu otkazati putovanje u tu zemlju.

Horst Zeehofer predlaže da se Turskoj uskrate sredstva za finansiranje procesa približavanja EU,  a to je za sledeću godinu 4,2 milijarde evra.

Erdogan je konačno izveo nemačke političare iz takta kad su na aerodromu u Antaliji neki dan uhapšena još dva nemačka državljanina (turskog porekla) pod optužbom da su pripadnici Gulenovog pokreta. Erdogan Gulena optužuje da je organizator prošlogodišnjeg pokušaja puča u Turskoj. Prema tvrdnji Špigla, Turska je krajem aprila ove godine tražila da se zamrzne imovina Gulenovog pokreta u Nemačkoj i dostavila imena 80 osoba u Nemačkoj koje tereti za terorizam.

Prema navodima nemačkih medija, za poslednjih nekoliko meseci u Turskoj je, pre dvojice od neki dan, uhapšeno 10 nemačkih državljana, a ukupno ih se u zatvoru ili policijskom pritvoru u Turskoj nalazi 55.

U Nemačkoj se 24. septembra održavaju redovni parlamentarni izbori i od svakog političara se očekuje da pokaže čvrstinu prema izazovu iz Turska.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com