Panika u Hrvatskoj: Hoće li turisti hteti da čekaju

Posle gužvi i zastoja koji je izazvalo sprovodjenje briselske  Uredbe  o strožoj kontroli na unutrašnjim granicama EU izmedju Hrvatske, Slovenije i Madjarske, Zagreb je uspeo da ubedi Brisel da se sprovodjenje uredbe privremeno obustavi, ali Ljubljana za taj dogovor baš ne haje.

Ljubljana je odlučila da svoje policajce-graničare ovlasti da sami odluče koliko temeljnoj kontroli će podvrgavati putnike koji ulaze u Sloveniju. Premijer Slovenije Miro Cerar izjavio je da bi Uredbu sledeće nedelje trebalo urediti i učiniti ljudskijom, ali da se sa njenim sprovodjenjem nastavlja.

HRT je večeras javio da se na prelazu Bregana sa slovenačke strane opet stvaraju redovi – pregled dokumenata jednog putnika na hrvatskoj strani traje 20 sekundi, a na slovenačkoj više od minute, izračunao je izveštač HRT-a. To posebno usporava prolazak autobusa. Dok je Uredba u punom značenju primenjivana nekoliko proteklih dana, na prelazu Bregana se čekalo i do četiri sata.

U Hrvatskoj je nervoza velika. Sledeće nedelje je Uskrs i Hrvatska očekuje dobru turističku posetu i zaradu, a granične gužve od prošlih nekoliko dana nisu joj nikako reklama.

Trenutak izabran da Uredba stupi na snagu, s obzirom da ni početak turističke sezone nije daleko, baš je naopako izabran, utisak je u Zagrebu.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com