Po indeksu turističke konkurentnosti Srbija napredovala 12 mesta

Prema upravo objavljenom indeksu turističke konkurentnosti za 2019. godinu, Srbija se nalazi na 83. mestu medju 140 rangiranih država, pošto je za poslednje dve godine napredovala 12 mesta.

The Travel&Tourism Competiveness Index svake druge godine objavljuje Svetski ekonomski forum iz Davosa.

U izveštaju Svetskog ekonomskog foruma se izričito navodi da je Srbija od svih zemalja u Evropi i Evroaziji napravila najveći napredak u turističkoj konkurentnosti. I to zahvaljujući napretku u transportnoj i turističkoj politici (sa 112. na 91. mesto), poboljšanom okruženju (sa 62. na 56.) i poboljšanoj vazdušnoj i drumskoj infrastrukturi (sa 94. na 85. mesto).

Najbolju ocenu Srbija je dobila za segment „zdravlje i higijena“ (26. mesto), a najslabiju u segmentu prirodni resursi (127. mesto).

Segment „prirodni resursi“ ima najviši ponder u kreiranju konačne ocene (12,5%), a tu se boduju broj mesta u prirodi koja su na listi svetske baštine, ukupan broj poznatih vrsta, ukupan broj zaštićenih oblasti,digitalna tražnja za turizmom u prirodi, atraktivnost prirodnih dobara. U ovom segmentu, gde je Srbija najslabije ocenjena, vodeću petorku čine Meksiko, Brazil, Australija, Kina i SAD.

Inače, na prvom mestu The Travel&Tourism Competiveness Index 2019. godine je Španija, a u prvih deset su se plasirale i Francuska, Nemačka, Japan, SAD, Velika Britanija, Australija, Italija, Kanada i Švajcarska.

Zemlja u kojoj se turisti mogu osećati najsigurnije i najbezbednije je Finska. A uz rame s njom su Island, Oman i Švajcarska.
8
Po kriterijumu „sigurnost i bezbednost“ Srbija je na 71. mestu od 140 država.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com