Povećan broj turista u Srbiji za 13 odsto

Potpredsednik Vlade Republike Srbije i ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Rasim Ljajić izjavio je danas da je u Srbiji u prvih pet meseci ove godine povećan broj turista za 13 odsto.

ljajić

Ljajić je u izjavi novinarima na završnoj manifestaciji karavana “Moja Srbija“ u Beogradu rekao da je vaučere do sada iskoristilo 32.000 ljudi, tako da će 2016. biti rekordna turistička godina ako takav trend bude nastavljen.

U prvih pet meseci ove godine za 13 odsto je povećan broj turista, od toga 14 odsto rast broja domaćih turista i 12 odsto rast broja inostranih turista. Imamo i rast broja noćenja za 16 odsto, kao i devizni priliv koji je veći, takođe, za 16 odsto u odnosu na isti period prošle godine, naveo je Ljajić.

Prema njegovim rečima, devizni priliv je veći izražen i u dolarima i u evrima, što je vrlo značajno, jer će biti smanjen deficit koji imamo u prilivu i odlivu sredstava od turizma.

Potpredsednik Vlade i ministar trgovine, turizma i telekomunikacija istakao je da je rastu broja domaćih turista dominantno doprinela akcija sa vaučerima.

Do danas imamo 32.000 onih koji su koristili vaučere, ostalo je još 14.000 vaučera koji treba da se podele i nema nikakve sumnje da će do 15. oktobra, do kada građani mogu da se prijave, svi vaučeri biti potrošeni. To će značiti da imamo 300.000 noćenja više domaćih turista nego prošle godine, što je impozantan rezultat, naglasio je potpredsednik Vlade i ministar trgovine, turizma i telekomunikacija.

On je dodao da postoji prostor da bude i veći turistički promet, čemu će doprineti sve ono što država preduzima u domenu turističke infrastrukture.

Ove godine je šest miliona evra izdvojeno za razvoj turističke infrastrukture u celoj Srbiji. Želimo da oživimo neke turističke centre koji su u prethodnih nekoliko godina stagnirali, ali i da afirmišemo sve značajne turističke destinacije u Srbiji, ukazao je Ljajić, dodajući da misli na Zlatibor, Kopaonik, Vrnjačku Banju i druge destinacije.Takođe, Ljajić je najavio i da će ova godina biti posvećena Dunavu i tu će biti realizovan čitav niz projekata.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com