Priština preuzela Ski-centar Brezovica

Kosovski premijer Aljbin Kurti saopštio je da je u „skladu sa pravnim sistemom Kosova“ formirano društveno preduzeće „Brezovica“ počelo sa radom.

Formiranje tog preduzeća on je ocenio kao jedan od četiri uspeha novog Odbora Kosovske agencije za privatizaciju.

„Pozdravljamo aktiviranje društvenog preduzeća Brezovica, koje je već pusteno u rad, u punoj saglasnosti sa pravnim sistemom Kosova. Fiskalizacija u okviru zakona i osnivanje ovog preduzeća smatrani su za preduslov otvaranja puta za investicije u ovaj turistički centar veoma važan za Kosovo i sa velikim potencijalom za našu zemlju“, naveo je Kurti.

U saradnji sa opštinom Štrpce izabran je novi Upravni odbor ski – centra Brezovica koji čine četiri Srbina i dva Albanca, izvestio je RTS.

Direktor Kancelarije Vlade Srbije za Kosovo i Metohiju Petar Petković odbacio je odluku Kosovske agencije za privatizaciju kao protivpravnu i jednostranu.

„Mi ništa nismo predali po pitanju ski centra Brezovica i nastavljamo da podržavamo sve naše radnike i upravu. I pomagaćemo ski centar Brezovica, kao što smo ga pomagali svih ovih godina. Naši ljudi u Štrpcu i Siriničkoj župi mogu da budu mirni i spokojni“, rekao je Petković za Televiziju Tanjug.

Ski centar Brezovica je dosad bio poslednje  preduzeće na Kosovu, koje je poslovalo po zakonima Srbije ili, prema svedočenju sa lica mesta, kao „čardak ni na nebu ni na zemlji“.

Pasionirani skijaši tvrde da su skijaške staze na Brezovici ( Šar planina) možda i najbolje u Evropi, ali skijaški centar na Brezovici odavno je, prema svedočenju retkih skijaša iz Srbije koji su ga poslednjih godina posećivali, samo „čista improvizacija“.

Prema svedočenju zaposlenih, već više od 20 godina ski centar Brezovica samo propada, u njega se slabo šta ulaže.Recimo, nema sisteme za osvežavanje bez kojih se moderan ski centar ne može zamisliti.

Zbog spora Beograda i Prištine prošle zimske sezone je čak, za sezonu pripremljenom, hotelu Molika zabranjen rad.

Ski centar Brezovica je izgradjen sredstvima Jugoslovenskog fonda za razvoj nedovoljno razvijenih republika i pokrajina. O tome i propalom  pokušaju Prištine da ga 2013.godine da u koncesiju više se može pročitati u tekstu „Ski centar Brezovica izgradjen sredstvima Jugoslovenskog fonda za nerazvijene“.

 

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com