Sevnica: Melanija nam nije dovela turiste!

Ideja o skulpturi prve dame Amerike, koju je uz pomoć motorne testere iz komada drveta uradio slovenački vajar amater Aleš Maxi Župevc, tvrdi se, pripada američkom umetniku Bredu Dauniju, ali zvuči kao da je deo nove strategije za razvoj turizma slovenačke opštine Sevnica.

Jer u toj se opštinskoj strategiji za period 2019-2024, suprotno regionalno raširenom mitu, tvrdi: „Zanimljivo je da to što američka prva dama Melanija Tramp potiče iz Sevnice nije imalo većeg uticaja na rast brojki u turizmu. Sevnica zasad nije uspela da zainteresuje potencijalne turiste, koji bi sem razgledanja rodnog mesta Trampove u njoj želeli i da prenoće“.

U tom je pogledu, doprinos Sevnice slovenačkom turističkom bumu više nego skroman: na primer, u decembru 2018. godine Slovenija je imala 876.123 noćenja što stranih (569.445) što domaćih turista, čemu je Sevnica dala doprinos od samo 358 noćenja od čega su 258 bila noćenja stranih gostiju.

Ukupno je Sevnicu 2018. godine posetilo 1.457 turista, a njihov značajan rast registrovan je 2016. godine, u vezi s krajem ekonomske krize, dok je u 2017. godini, dakle pošto je Melanija Tramp postala prva dama Amerike, ostao u broj isti kao u godini koja je tom važnom dogadjaja prethodila, i 2016. i 2017. godine po 1.418.

Tokom 2018. godine Slovenija je imala 5,8 miliona turista, a Sevnica 1.457.

Prema prosečnim podacima za period 2008-2016, koje prezentira opština Sevnica, najbrojniji su gosti bili iz Bosne i Hercegovine. Iz toga se izvodi zaključak da se radi o radnim migrantima. To nije iznenadjujući podatak. Do izbijanja svetske ekonomske krize, radni migranti su imali najveći udeo u turističkoj statistici.

U turističkoj strategiji opštine Sevnica za period 2019-2024 se, doduše, napominje da turistička statistika dolaska/noćenja turista vodi prema prijavi u objektu gde gost boravi, čime se sugeriše da se interes turista za rodno mesto prve dame Amerike iscrpljuje jednodnevnim izletima iz okolnih turistički atraktivnijih mesta, čiji je turistički efekat teško pratiti.

Ipak, u strategiji se navode četiri dnevna apanžmana za posetu Sevnici i napominje da se u sva četiri predvidja poseta školi, koju je svojevremeno pohadjala aktuelna prva dama Amerike. I to kao prva u svakoj ponudi.

Iako je gospodja Tramp zaštitila ime Melanija Tramp, i ono se bez njene saglasnosti ne može koristiti, oznaka „First Lady“ već je brend u Sevnici. Pod tim imenom se u „elegantnoj ambalaži“ prodaje kvalitetna, tvrde u Sevnici, domaća hrana, vina, kozmetika.

Pošto je u petak u blizini Sevnice promovisana skulptura, koja Melaniju Tramp prikazuje na dan predsedničke inauguraciju njenog supruga u rezedo haljini Ralfa Lorena, a u ljubljanskoj galeriji „Vžigalica“ otvorena izložba pod nazivom „Nimfa Eho“, kojom Bred Dauni želi da pokaže dokle sežu koreni prve dame i kako njen položaj u svetu doživljavaju (njeni) Slovenci, možda će se za turističke poslenike Sevnice sve promeniti.

Jer, skulptura je izazvala reakcije ne samo medju bivšim sugradjanima prve dame, nego i medju njenim sadašnjim sugradjanima u Americi. Veoma su je zapazili mediji širom sveta. Komentari jesu uglavnom negativni, ali reklami to ne smeta.

Vajar amater Aleš Maxi Župevc rodio se iste godine, istog meseca, pa se pretpostavlja, i u istom porodilištu gde i Melanija Knavs, danas Tramp. Zato je dobio narudžbinu da napravi statuu prve dame. Iako ljudske statue dosad nije radio. Ta mu je prva.

Snimljen je i kratak dokumentarni film, koji treba da razjasni, zahvaljujuću čemu je Melanija postala prva dama Amerike, a Aleš ostao u radionici svog oca u Sevnici. A oboje su, kao, krenuli u život u isto vreme sa istog mesta.

Inače, nimfa Eho, po kojoj je nazvana izložba o Melaniji Tramp, skrivala je preljube boga Zevsa i zato bila prokleta da stalno ponavlja tudje reči. Po mitologiji.

Opština Sevnica spada medju prostorno najveće u Sloveniji, ali slabije naseljene – ima 17.469 stanovnika (2017). Njeno stanovništvo je za godinu dana starije od slovenačkog proseka – prosečno je staro 44 godine. Udeo starijih od 65 godina je oko 20%, a mladih do 15 godina je 13,7%. Za opštinu Sevnica je karakteristično iseljavanje mladih, a više od polovine Sevničana svaku dan putuje na posao u neki od susednih slovenačkih gradova. Prosečna neto plata u Sevnici je 2018. godine bila 950 evra.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com