Putin naložio da se svi ruski turisti vrate iz Gruzije

Ruski predsednik Vladimir Putin potpisao je veceras ukaz kojim se ruskim avio-kompanijama od 8. jula privremeno zabranjuje obavljanje vazdušnog (i komercijalnog) saobraćaja s Gruzijom.

Ukaz o posebnim merama za obezbedjenje nacionalne bezbednosti Rusije i njenih gradjana, a u vezi sa zaoštravanjem situacije u Gruziji.

Turističkim organizacijama je preporučeno da privremeno prekinu prodaju aranžmana za tu zemlju.

Ruskoj vladi je naloženo da obezbedi povratak iz Gruzije u Rusiju svih ruskih turista, koji se tamo nalaze, i njihovog prtljaga.

Donošenju ukaza predsednika Rusije prethodio je sastanak stalnih članova Saveta bezbednosti Rusije na kome je „od strane ekstremističkih elemenata isprovocirana rusofobna provokacija u odnosu na ruske parlamentarce ocenjena je kao veoma opasna pojava“.

Asocijacija turoperatora Rusije je procenila da se u Gruziji trenutno nalazi nekoliko hiljada gradjana Rusije.

Sa tom zemljom vazdušni saobraćaj obavlja šest ruskih aviokompanija.

Prema podacima Turstata prošle godine je u Gruziji boravilo 1.233.000 ruskih turista ili za 23% više nego 2017. godine Po broju ruskih turista, Gruzija je bila na 9. mestu.

Za prva tri meseca 2019. godine,prema podacima Turstata, u Gruziji je boravilo 208.000 ruskih turista ili za 28% više nego u istom periodu 2018. godine. Po broju ruskih turista, Gruzija je bila na 13. mestu.

Ruska državna televizija je citirala stav predstavnika „Analitičkog centra Džo Bajdena“ koji je kao veoma opasnu pojavu ocenio odluku Gruzije da drži otvorena vrata za ruske turiste.

„Jednog dana će se probuditi i videti da im Rusija nije okupirala 20% nego 100% zemlje“, ocenio je predstavnik „Analitičkog centra Džo Bajdena“.

Do najnovijeg zaoštravanje odnosa izmedju Rusije i Gruzije, koje od 2008. godine nemaju diplomatske odnose, došlo je povodom održavanja Medjuparlamentarne skupštine pravoslavlja u Tbilisiju. Skupština je trebalo da bude održana, odlukom gruzijskih domaćina, u zgradi gruzijskog parlamenta.

Predsedavajući Medjuparlamentarnom skupštinom pravoslavlja ruski poslanik Sergej Gavrilov seo je na stolicu na kojoj inače sedi predsednik gruzijskog parlamenta. On tvrdi da ga je na tu stolicu posadio protokol domaćina. Sa tog mesta, tvrde razljućeni gruzijski demonstranti, Rus Gavrilov je govorio ruski.

To je protumačeno, kako smatra i bivši gruzijski predsednik Mihail Sakašvili, kao „rusko izrugivanje nad gruzijskim nacionalnim simbolima“ pa je pred i u gruzijskom parlamentu došlo do protesta i nereda, čiji su učesnici uzvikivali neprijateljski i preteće poruke Rusima i zahtevali ostavku gruzijske vlade i raspisivanje vanrednih parlamentarnih izbora.

„Rusija je naš neprijatelj i okupator (misli se na rusku podršku nezavisnosti Abhazije i Južne Osetije, prim.aut)”, izjavila je gruzijska predsednica.

Ocenjeno je da je“ upravljanje trećom kolonom opasnije od otvorene agresije“.

Interesantno je primetiti, da je Abhazija prošle godine bila druga (posle Turske) omiljena destinacija ruskih turista, a u prvom tromesečju ove godine je njihova prva omiljena destinacija.

U protestima pred i u gruzijskom parlamentu povredjeno je 250 ljudi od kojih su trećina policajci.

U ekskluzivnoj izjavi za emisiju „60 minuta“ ruske državne televizije, poslanik Sergej Gavrilov, koji se već evakuisao u Rusiju, tvrdi da je sve bilo ranije pripremljeno o čemu svedoče desetine kamera koje su se odmah pojavile i rusofobni natpisi koje su odmah imali navodno spontano okupljeni demonstranti.

Gavrilov je uveren da je njegova pojava u gruzijskom parlamentu bila samo izgovor radikala, kojima se pridružila gruzijska opozicija, a da se u stvari radilo o pokušaju državnog prevrata!

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com