U Crnu Goru od danas mogu i gradjani Kipra, Irske i Malte

Danas je na snagu stupila nova lista zemalja čiji državljani mogu slobodno da udju u Crnu Goru, prema kriterijumu epidemiološke situacije u svojoj matičnoj zemlji.

U petak inovirana lista proširena je za Kipar, Irsku i Maltu.

Premijer Crne Gore Duško Marković je izjavio da je Crna Gora otvorena za 131 zemlju.

Epidemiološki kriterijum je 25 ili manje zaraženih na 100.000 stanovnika.

Na spisku nema Srbije.Ministarstvo zdravlja Srbije je objavilo da je u četvrtak za samo 24 sata  od Covid-19 u Srbiji ozdravilo 4125 ljudi! Tako je i Srbija ispunila epidemiološki standard Crne Gore.

Na pitanje Antene M, Institut za javno zdravlje Crne Gore je odgovorio da će „uputiti zahtev za pojašnjenje kolegama iz Srbije nakon što je ta zemlja objavila podatak da je u toku jednog dana izliječeno preko 4000 oboljelih od koronavirusa“

„S obzirom na to da nekoliko država u svijetu ne prijavljuje broj oporavljenih slučajeva, samim tim za njih nije bilo moguće izračunati broj aktivnih slučajeva te je Institut, preko uobičajenih stručnih kanala zamolio za pojašnjenje kolege u tim državama, kako bi osigurali da svi putnici u medjunarodnom saobraćaju imaju jednaku mogućnost da doputuju u Crnu Goru, poštujući gore definisani epidemiološki uslov. Zahtjev za istim pojašnjenjem će biti upućen i Institutu za javno zdravlje Srbije, navodi se u odgovoru Instituta za javno zdravlje Crne Gore Anteni M i dodaje da bi Crna Gora, pošto EU utvrdi jedinstven stav o tome, mogla da promeni metodologiju utvrđivanja epidemioloških kriterijuma.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com