Udruženje banja Srbije slavi 50 godina

Danas će na Beogradskom sajmu biti proslavljena 50-godišnjica osnivanja Udruženja banja Srbije.

Tim povodom će biti predstavljena i monografija „Prvih 50 godina“.

Prema kriterijumima Republičkog zavoda za statistiku u Srbiji postoji 20 banjskih mesta: Vrnjačka Banja, Sokobanja, Bukovička Banja, Mataruška Banja, Banja Koviljača, Prolom Banja, Gornja Trepča, Vranjska Banja, Banja Kanjiža, Banja Janukovič, Banja Vrdnik, Banja Rusanda, Banja Palić, Selters Banja, Lukovska Banja, Gamzigradska Banja, Ribarska Banja, Sijarinska Banja, Banja Vrujci i Niška Banja.

I u nevidjenoj krizi koja je zbog pandemije koronavirusa pogodila turistički sektor, banjska turistička mesta držala su se u Srbiji relativno dobro, mnogo bolje od proseka Srbije, a neuporedivo bolje od tradicionalnih turističkih lidera Beograda i Novog Sada.

Srbija je tokom perioda januar – avgust ove korona-godine registrovala 50,9% od broja turista u istom prošlogodišnjem periodu, a banjska mesta 76,5%. Srbija je registrovala 62,3% prošlogodišnjeg broja noćenja, banjska mesta 75,7%.

Vrnjačka Banja je i u ovoj korona-godini ostala lider ne samo banjskog turizma, ali jedina banja koja je i u ovim nemogućim uslovima povećala broj gostiju, i to za 15,4%, je Banja Vrdnik.

Prosečno su turisti u odabranim turističkim destinacijama u Srbiji ostajali 3,2 dana a u banjskim mestima prosečno 4 dana, koliko i u planinskim mestima.

Medjutim, ima nekoliko banjskih mesta, kao što su Selters banja kod Mladenovca i Gamzigradska banja u istočnoj Srbiji, koje su u stvari specijalizovane bolnice – banje i gde se posetioci – bolesnici zadržavaju mnogo duže od banjskog proseka u Srbiji.

Tako se u periodu januar – avgust, u Selters Banji prosečno boravilo 21 dan, a u Gamzigradskoj Banji 17,5 dana.

Kod Gamzigradske banje je posebno zanimljiv statistički podatak o sedmostrukom rastu broja noćenja stranih posetilaca. Njih 544 privelo je u ovoj Banji 12.742 dana ili prosečno po 23,4 dana svaki.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com