Zagreb: Fešta za Nigeriju i Katarinu Veliku

Milan Bandić je Zagreb za današnju utakmicu s Nigerijom spremio – za poludit!

Pred video-bimom na Jelačića placu (mladji) i legendarnoj Maloj kavani (stariji) mesta su već zauzeta.

Hrvatski mediji podvlače dve bitne preventivne informacije: koliko se o njima zna, Nigerijci mogu da budu opasni i drugo, Hrvatska na svetskim prvenstvima nije dobijala prvu utakmicu (ne valja se?).

Za to vreme u Klovićevim dvorima, a povodom 50. godina prijateljstva izmedju Sankt Peterburga i Zagreba, gostuje muzej Ermitaž s izložbom o „Katarini Velikoj” koja mu je prvom otkupljenom zbirkom slika postavila temelje.

Ovde defiluju grupe i iz Beograda, jednu poveću srećemo, dok mi izlazimo oni ulaze, izložba je sjajna. Karta staje 60 kuna. Ko ne može da odoli dozvoljeno je i slikanje, bez blica.

Lepo mesto na izložbi zauzima čuveni grof Grigorije Orlov, ljubavnik velike carice i otac njenog drugog sina. U Moskvi je popularan mjuzikl njemu posvećen. Na zagrebačkoj izložbi su i pokloni kojima su jedno drugo obasipali, dok mesto Grigorija Orlova nije zauzeo Grigorije Potemkin – recimo lovački servis koji je carica naručila Orlovu, ljubitelju lova. Nije izostao ni još spektakulrniji servis poklonjen Potemkinu.

Lep deo izložbe posvećen je i modi u doba Katarine Velike.

Ovo je haljina za koju se veruje da je pripadala Mariji Fjodorovnoj, snahi carice.

U to su se vreme mnogi kicošili, i muškarci: i bojom i kamenjem i ostalim ukrasima. Ovaj je mundir pripadao Aleksandru I, omiljenom unuku Katarine Velike, kome je u skladu sa svojom trenutnom spoljnom politikom dala ime po – Aleksandru Makedonskom.

Njen sin, kasniji car Pavle I imao je desetoro dece, njegov mladji sin dobio je ime Konstantin po vizantijskom caru. Koju je ulogu namenila unucima vidi se na ovoj slici.

Mržnja izmedju nje i cara Petra III, njenog muža, bila je uzajamna. Sem što ga je dala ubiti, pisala je da kasniji car Pavle I i nije njegov sin.

Pavle I je, medjutim, ispao pljunuti Petar III i duhom i strukom. Tako da joj ni zvanična istorija tu nije poverovala.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com