Dragi i Šolc tvrde : Italija i Nemačka će ruski gas plaćati evrima

Nemački kancelar Olaf Šolc i italijanski premijer  Mario Dragi saopštili su, posle razgovora s ruskim predsednikom Vladimirom Putinom, da im je on saopštio da će te dve zemlje ruski gas i dalje plaćati evrima a prebacivanje u rublje vršiće se u Gazprombank, koja nije pod sankcijama.

Šolc se nije saglasio sa postupkom, koji mu je izneo Putin, prenosi reči portparola nemačkog kancelara ARD. Nego je kancelar „samo zamolio da mu dostave pisane informacije kako bi postupak detaljnije razmotrio“, rekao je Hebestrajt.

„Koliko sam razumeo, a možda grešim, konvertovanje isplata je unutrašnja stvar Ruske Federacije“, rekao je Rojtersu italijanski premijer Mario Dragi.

Dmitrij Peskov, pres sekretar ruskog predsednika Vladimira Putina, rekao je na konferenciji za štampu da je ruskom predsedsedniky dostavljen predlog mehanizma plaćanja ruskig gasa rubljama i da će javnost o novom mehanizmu biti obaveštena “ sasvim skoro, može se očekivati i danas“.

On je rekao da će sve zemlje,  koje imaju ugovore o isporuci gasa sa Rusijom, a ne samo Nemačka, plaćati ruski gas evrima, koji će se u Gazprombank konvertovati u rublje!

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com