Ekonomski rat EU s Kinom : Nemačke firme da se pripreme na sankcije Kini!

Dakle, velike pripreme za ekonomski rat Zapada s Kinom su počele. A u tim pripremama medijima pripada zavidna uloga.

Tako se u intervjuu dr Tima Rilinga, iz Nemačkog društva za spoljnu politiku datom ARD – u ocenjuje da je rat oko Tajvana realan jer kineski predsednik Si Djunping definitivno  želi da vrati ostrvo u okrilje Kine pre 100 – godišnjice nastanka Narodne Republike Kine, „a ne prepoznaje se nijedan realističan scenario, prema kome bi to uspelo“ mirnim putem.

I da je za Zapad važno da prepozna njegov vremenski plan, da to vreme bude što duže i da bude iskorišćeno za efikasno odvraćanje tako da se Si Djinpingu troškovi vojne operacije oko Tajvana učine što višim.

„To se manje odnosi na vojne, a više na ekonomske [troškove], jer Nemačka i Evropa doduše nisu značajan vojni faktor u Pacifiku, ali su centralni ekonomski partneri. Mi se moramo spremiti na ekonomske sankcije i ne smemo dopustiti preveliku zavisnost“, rekao je dr Tim Riling za nemački javni servis.

„Značajan deo nemačke privrede je shvatio da Kina više nije pre svega  šansa nego više konkurent i izazivač. U odredjenim brašama, kao što je  hemija i automobili, Kina se i dalje vidi kao šansa. Te firme ne vide da se zatvara vremenski prozor u kome su bile velike mogućnosti za plasmane u Kini. Nemački proizvodjači automobila nadaju se danas da vide što više nemačkih automobila na kineskim ulicama. Ali kod elektromobila nisu nemački proizvodjači tako dobro pozicionirani. Tako da oni znaju da će kroz mali broj godina reč biti o tome kako će oni reagovati na to da kineski automobili voze nemačkim ulicama“ rekao je dr Tim Riling iz Nemačkog drustva za spoljnu politiku za nemački javni servis.

 

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com