Istanbulski dogovor o žitu : Afrika ostala kratkih rukava?

Ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski izjavio je u svom redovnom video obraćanju da je iz Ukrajine, u okviru istanbulskog „dogovora o žitu“, dosad izvezeno milion tona hrane.

Kako je prenela „Ukrajinska pravda“, Zelenski je ocenio da „dogovor o žitu“ ublažava krizu hrane i ne dopušta katastrofalan deficit.

Ministarstvo inostranih poslova Rusije juče je objavilo, pozivajući se na podatke Ujedinjenih nacija, da je u okviru „dogovora u žitu“ sa 39 brodova izvezeno 845 496 tona hrane, a da je samo jedan brod, koji su zakupile Ujedinjene nacije, sa 23 000 tona pšenice upućen u Afriku i to u Dzibuti i dalje u Etiopiju.

„Geografija kretanja brodova s hranom iz ukrajinskih luka nije u skladu sa ciljem koji su ranije objavile Ujedinjene nacije, da se pomogne državama Afrike i Azije u nevolji“, saopštilo je Ministarstvo inistranih poslova Rusije, a prenosi Komersant.

To Ministarstvo je objavilo podatke UN prema kojima je od 39 brodova sa hranom 16 upućeno u Tursku. MIP Rusije pretpostavlja da će to žito biti preradjeno u brašno i upućeno u Afriku.

U Italiju su otišla 4 broda, u Južnu Koreju 3, po 2 broda otišla su u Rumuniju, Kinu, Izrael i Holandiju, po jedan brod sa žitom otišao he u Irsku, Iran, Grčku, Libiju i Nemačku.

„Ovo je slabo u skladu sa izjavama rukovodilaca UN o ciljevima i zadacima crnomorske inicijative :da se nahrane gladni u siromašnim i državama u razvoju Afrike i Azije“, ocenilo je MIP Rusije.

Dogovor o izvozu prehrambenih proizvoda preko crnomorskih luka Odesa, Černomorsk i Južni potpisan je 22.jula u Istanbulu izmedju Rusije, Ukrajine, Turske i Ujedinjenih nacija.

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com