Istanbulski dogovor pukao : Kijev ne priznaje zlostavljanje, London ne da garancije

Ukrajinska poverenica za ljudska prava izjavila je danas da su snimci zlostavljanja ruskih zarobljenika u Ukrajini  lažni i da je film snimljen u Mosfilmu.

Ona je, dakle, odbacila dogovor postignut izmedju ruske i ukrajinske delegacije neki dan u Istanbulu. Na protest ruske strane, ukrajinska se u Istanbulu saglasila da sprovede istragu i kazni počinioce, ukoliko ih uhvati.

Nemačka je prihvatila da pruži garancije bezbednosti, koje je od 8 država tražila Ukrajina da za uzvrat odustane od članstva u NATO i dobije neutralni status.

Francuska je saopštila da prvo mora da vidi o kakvoj bi se tu neutralnosti radilo. Istina, postoje razne : švajcarska, austrijska, finska…

Vašington i London su odbili da daju garancije. Iz Londona je saopšteno da nisu spremni da budu zamena za NATO, a i da Ukrajini na svaki način pomažu – oružjem i obukom koju daju britanski instruktori – da borbu sa ruskom agresijom nastavi.

Dakle, Amerikanci su u Evropu dovukli 100 000 vojnika, Britanci u Ukrajinu niko ne zna koliko vojnih instruktora, a oružje stiže i neposredno posle Istanbula, pa to nekome izgleda kao priprema za kraj rata?

Iako su zvaničnici u Istanbulu, kao organizatori poslednjih rusko – ukrajinskih pregovora, ocenili da je „najgore za nama“, postavlja se i ozbiljno pitanje uloge Turske kao posrednika izmedju strana u ovom konfliktu. Koliko daleko će Vašington i London dopustiti da u ovoj stvari  ide Turska nezavisnost od anglosaksonske dominacije i jača turska politička pozicija na globalnoj sceni?

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com