Istražni komitet Rusije : Eksplozija na Krimskom mostu teroristički akt specslužbi Ukrajine

Jučerašnja eksplozija na Krimskom mostu je „teroristički akt, koji su pripremale ukrajinske specijalne službe i gradjani Rusije i stranih država, koji su pomagali u pripremi tog terorističkog akta“, čiji je cilj  bilo je „uništenje krupnog objekta gradjanske infrastrukture, veoma važne za Rusku Federaciju, naročito u Krimu“, referisao je danas predsednik Istražnog komiteta Rusije Aleksandar Bistrikin ruskom predsedniku Vladimiru Putinu.

Istražni komitet Rusije podneo je krivičnu prijavu po stavu dva člana 205 (Krivičnog zakonika) „terorizam“, a na osnovu činjenica prve etape istrage, rekao je Bistrikin.

„Mi smo već utvrdili maršrutu kretanja teretnjaka, gde se dogodila eksplozija -Bugarska, Gruzija, Jermenija, Severna Osetija, Krasnodarski kraj. Sem toga, utvrdjeni su prevoznici, lica koja su učestvovala u organizaciji kretanja tog kamiona. Uz pomoć operativnih saradnika Federalne službe bezbednosti uspeli smo da utvrdimo osumnjičene medju onima koji su mogli da organizuju teroristički akt, i ljude, koji deluju na teritoriji Ruske Federacije“, rekao je Bistrikin.

On je rekao da se ekspertska  istraga nastavlja a kako bi se precizirali ciljevi i zadaci tog akta.

U subotu 8.oktobra u 6.07 sati na Krimskom mostu eksplodirao je kamion i zapalio sedam cisterni goriva, koje su tog trenutka prevozene železničkom prugom na mostu.

Prema podacima ruskih istražnih organa poginule su tri osobe, pretpostavlja se u putničkom automobilu koji se tog trenutka kretao pored kamiona – muškarac i žena izvučeni su iz vode.

Kako je prvi javio portal RBK ličnost vozača kamiona je ustanovljena. Radi se o stanovniku Krasnodarskog kraja koji je izabran nasumice, pošto se javio na Internet ponudu za prevoz veštačkog djubriva. Ime vozača nije saopšteno.

Saobraćaj na mostu ponovo je uspostavljen u subotu posle 16 sati, ali samo za putničke automobile, koji se pre stupanja na most kontrolišu u proceduri koja, prema izveštaju ruske državne televizije Rusija 1, traje dva minuta po automobilu.

Bezbednost na mostu obezbedjuje Federalna služba bezbednosti Ruske Federacije.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com