Kina : Ako SAD ovako nastave, konflikt neizbežan

Novi kineski ministar inostranih poslova Qin Gang održao je, na marginama zasedanja Svekineskog kongresa narodnih predstavnika, prvu konferenciju za štampu i upozorio na neizbežnost „konfrontacije i konflikta“ ukoliko SAD nastave sa sadašnjim kursom spoljne politike.

„Ukoliko SAD ne pritisnu kočnicu nego nastave da ubrzavaju pogrešnim putem, nijedna zaštitna ograda ne može sprečiti iskakanje kola iz šina i sigurno će doći do konflikta i konfrontacije“, rekao ja Qin Gang a prenosi CNN.

CNN ističe da je za vreme svog ambasadorskog roka u SAD, Qin Gang bio „pažljiv i uspešan“ diplomata, ali je na prvoj konferenciji za štampu u funkciji ministra pokazao mnogo borbeniji ton.

Kinesko izdanje Global Times prenosi da je novi kineski ministar inostranih poslova, odgovarajući na pitanje američke mreže NBC, ocenio da bi kinesko-američki odnosi trebalo da budu vodjeni zajedničkim interesima, podelom odgovornosti i prijateljstvom izmedju dva naroda, a ne američkom unutrašnjom politikom i histeričnim makartizmom.

Qin Gang je rekao da je takozvana američka konkurencija s Kinom u suštini svestrano suzbijanje i zadržavanje, zero-sum game u kojoj jedan živi a drugi umire.

Poput nečasnog takmičara na olimpijskom takmičenju, nastavio je Qin Gang, SAD ne žele da čine najbolje što mogu nego žele da sapletu konkurenta ili čak da dugog oteraju na Paraolimpijadu.

„To nije fer nego apsolutno pokvarena igra“, rekao je Qin Gang a prenosi Global Times.

„Sadašnji američki takozvani nekonfliktni koncept zaštitnih ograda u odnosu na Kinu u stvari podrazumeva da Kina neće uzvratiti. Ali neće biti tako“, rekao je Qin Gang a prenosi Global Times.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com