Ko zaradjuje na svetskim prvenstvima u fudbalu

Sigurno i najviše FIFA, svojevremeno je tvrdila američka tv mreža za ekonomske informacije CNBC.

Kad god organizaciju svetskog prvenstva u fudbalu dobije neka zemlja, koja nije po volji političkom Zapadu, postavlja se to pitanje.Istina neke su zemlje i gradovi odustajali od uloge domaćina sličnih sportskih dogadjaja pozivajući se na razlog neisplativosti.

I sada kad je prebogati Katar u organizaciju prvog mundijala na Bliskom istoku stukao 200 milijardi dolara!

I prošli put kad se Zapadu, pred odsudni globalni obračun za glavnog kreatora svetskih političkih i ekonomskih pravila, omaklo i organizacija Svetskog prvenstva 2018.godine pripala Rusiji.

Rusija je na organizaciju tog dogadjaja potrošila 650 milijardi rubalja što je po kursu krajem 2018.godine bilo ravno sumi od 9,6 milijardi dolara.

Tadašnji ruski premijer Dmitrij Medvedev izjavio je da je zarada od prvenstva bila za 1 milijardu dolara veća od troškova njegove organizacije.

Šef Organizacionog komiteta „Rusija 2018“ Arkadij Dvorkovič tada je izjavio da je zahvaljujući investicijama vezanim za mundijal, ruski BDP porastao za 14 milijardi dolara (1 %BDPa), a otvoreno 220 000 novih radnih mesta.

FIFA je od Svetskog prvenstva 2018.godine zaradila 6 milijardi dolara, objavio je CNBC tada.

Zarada FIFA od Svetskog prvenstva u Rusiji bila je za 25 odsto veća nego zarada od Svetskog prvenstva 2014.godine u Brazilu.

Brazil je na organizaciju tog svetskog prvenstva potrošio 15 milijardi dolara.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com