Ljudi moji, gledajte Otvoreno : Ovoliko pohvala vlast u Srbiji skoro nije dobila

Evropska unija, Hrvatska i hrvatski predsednik jako su želeli politički preokret u Srbiji, ali se taj preokret na izborima u nedelju nije  desio, više puta je direktno ili indirektno konstatovao voditelj emisije „Otvoreno“ Damir Smrtić i zaključio da Srbija, pošto nije udovoljila željama EU, Hrvatske i hrvatskog predsednika ima „odredjene probleme sa demokratijom“.

Pričao je o falsifikovanim izbornim listama, napadima na opozicione političare, medijskim slobodama…a onda je sagovornike zapitao zašto se predsednik Srbije toliko bavi hrvatskim medijima?

Smrtić se pitao dokle će Evropska unija da trpi sedenje Srbije na dve, a učesnici su ga popravili, na tri stolice, i kad će (već jednom) reći „Dosta!“  i izvršiti pritisak na Srbiju da se preokrene u skladu sa napred nabrojanim željama.

Zanimljivo, sagovornici  u svojim odgovorima na ova pitanja – želje nisu bili tako kategorični poput voditelja.

Voditelj se morao još jednom iznenaditi, većina učesnika su zaključila da se ne može očekivati da EU odmah posle ovih izbora zahteva od Srbije da se izmedju tri stolice(EU, Rusija i Kina) odluči za – jednu.

Usput je pomenuto da ni sve članice NATO nisu Rusiji uvele sankcije. Recimo, Turska.

Dr Goran Bandov ocenio je da Vučić uspešno sedi na tri stolice i da će to činiti toliko dugo koliko samo može.

Profesor Marinko Ogurec je rekao da je sedenje na tri stolice veoma udobno dok su one blizu jedna drugoj, ali ako počnu da se udaljavaju može se pasti. Ali, rekao je on, videćemo tek kakva će biti situacija na terenu.

Dr Jadranka Polović je rekla da će Srbija insistirati na vojnoj neutralnosti, da je 80 odsto gradjana Srbije protiv ulaska u NATO i da je to problem za NATO.

Zato dr Polović misli da će SAD i NATO izvršiti pritisak na Evropsku uniju da Srbiju primi u EU bez članstva u NATO.

Ona je rekla da je predsednik Srbije dobar sa svima.

Srbija je od 2011.godine pred prijemom u Evropsku uniju, rekla je ona, ali saradjuje i sa Evroazijskom ekonomskom zajednicom, ima sporazume o slobodnoj trgovini sa Moskvom i Turskom, saradjuje sa Organizacijom Dogovora o kolektivnoj bezbednosti (ОДБК)…

„On nastoji u svemu tome balansirati, jer je Srbija jako podeljena u svom biću, a njemu je politička stabilnost unutar zemlje jako važna“, rekla je dr Polović i preporučila izmedju Hrvatske i Srbije „dijalog i malo više tolerancije“.

Pitanje voditelja za milion dolara je tek usledilo : Kako se Vučić iz svega ovoga može izvući?

Ko mu je došapnuo da želi da se izvuče, nije rečeno.

 

 

 

 

 

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com