Lukašenku čestitali predsednici Rusije, Kine, Kazahstana, Poljska traži za njega sankcije

Glavna ličnost beloruske opozicije, Svetlana Tihanovskaja objavila je da ne priznaje zvanične rezultate predsedničkih izbora u Belorusiji, prema kojima je Aleksandar Lukašenko sa 80,23% glasova dobio šesti predsednički mandat.

Aleksandru Lukašenku pobedu na izborima čestitali su predsednik Rusije Vladimir Putin, predsednik Kine Si Djinping i predsednik Kazahstana Kasim Žomart Tokaev.

Premijer Poljske Mateuš Mazovjecki zatražio je da se održi vanredni samit Evropskog saveta na čijem bi dnevnom redu bila Belorusija.

Kako se i očekivalo, i pre objave prvih rezultata izbora, počeli su u Belorusiju protesti opozicije protiv tih rezultata.

Ministarstvo unutrašnjih poslova Belorusije danas je saopštilo da je tokom sukoba demonstranata i policije povredjeno 39 policajaca i više od 50 gradjana.

Oko 3000 gradjana je privedeno,1000 u Minsku, 2000 u drugim regionima, prenela je beloruska agencija BelTa saopštenje pres sekretara MUP Belorusije Olge Čemodanove.

Čemadanova je rekla da je okupljanja gradjana bilo u 33 naseljena mesta.

Ministarstvo unutrašnjih poslova i Ministarstvo zdravlja Belorusuje demantovali su vest da je jedna osoba tokom sukoba demonstranata i policije poginula.

Tu vest je ranije objavio predstavnik organizacije za zaštitu ljudskih prava „Vesna“ (Proleće) Valentin Stefanovič.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com