Makedonski premijer Zoran Zaev danas podnosi ostavku

Makedonski premijer Zoran Zaev danas bi trebalo da podnese svoju više puta najavljivanu ostavku na tu funkciju.

Kako javljaju makedonski mediji, on bi to trebalo da učini za vreme sednice Sobranja kome će se obratiti makedonski predsednik Stevo Penderovski.

Posle poraza SDSM na lokalnim izborima, uključujući i poraz u Skoplje, Zaev je podneo ostavku na mesto šefa te stranke.

Za novog predsednika SDSM izabran je Dimitar Kovačevski.

Ukoliko Zaev podnese ostavku, Penderovski ima deset dana da mandat za sastav nove vlade da novom mandataru. Očekuje se da to bude Kovačevski.

SDSM već je potvrdila parlamentarnu i vladinu većinu sa Demokratskom unijom za integraciju (DUI) Ali Ahmetija, koja je takodje doživela katastrofu na lokalnim izborima i izgubila mesto gradonačelnika Tetova.

SDSM i DUI su se dogovorili da vlada na čelu sa Kovačevskim bude potpuno fokusirana na ubrzano kretanje Severne Makedonije po evro-atlantskom putu i s ciljem da prvi veliki uspeh vlade bude nalaženje rešenja u odnosima s Bugarskom i početak pregovora o članstvu u EU.

Dve stranke , suprotno zahtevima opozicione VMRO, očekuju da sledeći parlamentarni izbori budu redovni i da se održe 2024.godine a do tada će Vlada da „isporuči ekonomske rezultate, brze i kvalitetne usluge gradjanima i uspešno izadje na kraj s pandemijskom i energetskom krizom“.

Zoran Zaev je juče kao premijer učestvovao na sastanku „Otvoreni Balkan“ u Tirani, na kome su učestvovali i albanski premijer Edi Rama i predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

Na tom sastanku je potpisano 6 sporazuma medju kojima i Sporazum o slobodnom pristupu tržištu rada.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com