Marina Ovsjanjikova, kratak put od novinara-heroja do sajta Mirotvorac

Bivša novinarka ruskog Prvog kanala Marina Ovsjanjikova neverovatnom je brzinom prošla put od globalne slave do mesta na spisku neprijatelja, koju vredno ažurira  ukrajinski sajt Mirotvorac.

Njena za danas zakazana konferencija za štampu u Kijevu je otkazana, kao i susret sa studentima „zbog negativnog društvenog odjeka“.

Ukrajinci, koji žive u Berlinu, danas su demonstrirali pred redakcijom lista Velt zahtevajući da otpusti Ovsjanjikovu.

Kako prenosi strana.ua, predstavnici lista su izjavili da je neće otpustiti jer se Ovsjanjikova nalazi na „ispravnoj strani istorije“.

Ovsjanjikovu su u Ukrajini optužili za „učešće u informaciono – propagandnoj specijalnoj operaciji Kremlja usmerenoj ka otklanjanju sankcionog pritiska na Rusiju.

Ona se u intervjuu za italijansku televiziju RAI izjasnila protiv sankcija Rusiji i o tome izvestila na Instagramu.

“ Rusofobija je nedopustiva. Ruski ljudi ne treba da snose kolektivnu odgovornost za ono što se dešava u Ukrajini. Kriv za to je samo Vladimir Putin. U emisiji Che tempo che fa (analog našemu Urgantu) italijanske televizije RAI istupila sam protiv zapadnih sankcija. Od njih, pre svega, stradaju obični ljudi.Moja mama – invalid ne može da kupi neophodne lekove.Moja kći ne može da plati školsku užinu svojim virtuelnom karticom. Na policama prodavnica nema šećera, nestaje suncokretovog ulja i sredstava za higijenu. Nedopustivo je da se ruski studenti isključuju sa inostranih univerziteta, da se zabranjuju koncerti ruskih muzičara i nastupi glumaca. Samo je kultura sposobna da nas ujeduni u ovo komplikovano vreme“, napisala je Ovsjanjikova.

Za Ovsjanjikovu je čuo ceo svet kad je upala u studio Prvog kanala za vreme emitovanja emisije vesti s plakatom na kome je protestovala protiv rata u Ukrajini i pozivala gledaoce da ne veruju lažima Prvog kanala.

Zatim je dala otkaz na ruskoj televiziji, ruski sud joj je izrekao administrativnu kaznu, a nemački list Die Welt joj je dao posao.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com