Militarizacija svetske ekonomije: A vojna industrija cveta!

Jedan od retkih sektora svetske ekonomije koji je rastao i u vreme korona pandemije – umereni rast u SAD i znatan rast u Evropi, industrija naoružanja dobila je snažan vetar u ledja s početkom rata u Ukrajini i masovnim povećanjem budžeta pre svega NATO – članica, na čelu s Nemačkom.

Američki ministar odbrane Lojd Ostin zahvalio se vojnoj industriji zbog povećanja investicija, a na ruskoj televiziji se pominje herojski napor radnika u toj industriji kroz primere nekih koji danima iz svoje fabrike ne odlaze kući – rad u tri smene!

Prema proceni Business Research Company, vrednost svetskog tržišta naoružanja porašće sa 475 milijardi dolara u 2021.godini na 514 milijardi dolara u 2022.godini i, iz godišnju profitnu stopu od 3,2 odsto, na 581 milijardu dolara do 2026.godine.

Računa se da će najveći dobitnici ovakvog razvoja dogadjaja biti kompanije, koje tradicionalno dobijaju najveće narudžbe svojih država: u SAD, koje imaju ubedljivo najveći vojni budžet na svetu, to je Lockheed Martin, u Kini, koja ima neuporedivo niži, ali drugi po veličini vojni budžet na svetu, to je Aviation Industry Corp of China, u Evropi, to je francusko-nemačka kompanija Airbus, u Nemačkoj, koja planira da postane najveća vojna sila u Evropi, to je Rheinmetall.

Prema stanju od ponedeljka 21.novembra, a u odnosu na početak godine, akcija najvećeg evropskog  proizvodjača automobila nemačke kompanije Volkswagen izgubila je na vrednosti 22,77 odsto, BMW-a 8,46 odsto, hemijske kompanije Henkel 6,85 odsto, akcija kompanije Siemens izgubila je 16,02 odsto, Deutsche bank  9,97 odsto, akcija američkog proizvodjača električnih automobila Tesla olakšana je od početka godine za 58, 03 odsto…

Nasuprot tome, akcije proizvodjača oružja i vojne opreme doživele su nezapamćen procvat, ali nijedna koliko glavni nemački proizvodjač oružja i korisnik narudzbi nemačkog vojnog budžeta, čije planirano vanredno uvećanje je dovelo do prave investicione euforije.

Akcija nemačke kompanije Rheinmetall od početka 2022.godine do juče porasla je za 119,43 odsto.

Redak industrijski sektor u koji su investitori ulagali ne obazirući se nimalo na geopolitičke tenzije je sektor industrije naoružanja.

To važi i za vodeće američke proizvodjače.

Vrednost akcije američke kompanije Lockheed Martin od početka godine je porasla za 35, 72 odsto, američke kompanije Raytheon za 10,61 odsto, američke kompanije Northup za 36,92 odsto…

Sa kompanijama iz sektora naoružanja korak su držale energetske kompanije, o čijim ekstraprofitima ne samo da se govori nego se ponegde već uvodi a drugde priprema njihovo oporezivanje.

Tako je vrednost akcije nemačke kompanije RWE od početka godine porasla za 13,96 odsto, francuskog Totala za 29,25 odsto, holandskog Royal Dutch Shell za 39,11 odsto…

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com