Nazdravlje : Godišnja inflacija u Srbiji u martu 9,1 odsto

Godišnja inflacija u martu 2022.godine u Srbiji je, prema podacima Republičkog zavoda za statistiku, iznosila 9,1 odsto saopštila je Narodna banka Srbije.

Ovaj godišnji rast inflacije duguje se, prema saopštenju NBS, rastu cena preradjene hrane, cena u okviru bazne inflacije i cena energenata.

Cene preradjene hrane u martu 2022.godine bile su za 10,9 odsto više nego u martu 2021.godine, a cene nepreradjene hrane za 26 odsto.

„Visok medjugodišnji rast cena hrane većim delom je posledica delovanja faktora na strani ponude, na koje mere monetarne politike imaju ograničen efekat – prošlogodišnje suše, visokog rasta svetskih cena energenata i svetskih cena primarnih poljoprivrednih proizvoda i posledično znatno uvećanih troškova u proizvodnji hrane“, navodi se u saopštenju NBS.

U saopštenju se navodi da su cene energenata u Srbiji na mesečnom nivou porasle za  1,4% i da je taj rast u celosti odredjen globalnim faktorima, pre svega svetskim cenama nafte.

„Rast cena naftnih derivata u Srbiji u martu 2022.godine iznosio je 2,1 odsto i znatno je niži od rasta svetske cene nafte, koja je u proseku povećana za skoro 20 odsto, čemu je doprinela odluka Vlade Srbije da privremeno smanji deo akciza na derivate nafte“, navodi se u saopštenju.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com