Nemačka ima problem : Širom Nemačke se uzvikuje „Rusija, Rusija“ i još na nemačkom

Izgleda da su i nemačka policija i nemački mediji u neprilici : i proteklog vikenda su po gradovima širom Nemačke(Frankfurt, Hanover, Štutgart i drugi gradovi) organizovane proruske demonstracije i auto-šetnje s učešćem više stotina automobila, ruskim, sovjetskim i nemačkim zastavama i skandiranjem „Russland, Russland“.

I nemačka policija i nemački mediji imaju velikih problema oko broja učesnika ovih demonstracija : kako  izjavu policije prenosi ARD u Frankfurtu se radilo o „visokom trocifrenom broju“, u Hanoveru ih je bilo više od 600…U Frankfurtu je zabranjen prijavljeni auto-protest sa 700 vozila, u Hanoveru je auto – protest sa 350 vozila održan, u Štutgartu je bila „duga autokolona“…

Učesnici ovih demonstracija su, kako prenosi ARD, uglavnom demonstrirali „protiv diskriminacije sugradjana koji govore ruski“.

Tu diskriminaciju nisu izmislili : nemačka policija je prošlog ponedeljka potvrdila – i ovde su brojke bile rastegljivo neprecizne – da nedeljno registruje više od 200 verbalnih i fizičkih napada na gradjane Nemačke ruskog i ukrajinskog porekla, uglavnom ruskog… Koliko je to „uglavnom“ i ko su napadači nije navedeno.

Istovremeno s proruskim održane su proteklog vikenda  i antiruske odnosno proukrajinske demonstracije i tu su nemačka policija i mediji bili mnogo precizniji : 2500 ljudi okupilo se u Frankfurtu, oko  3500 u Hanoveru… oni su nosili napise „Stop war“, „Stop genocide“, a onim suprotnim demonstracijama su poručivali „Vi ste svi saučesnici“ .

Kad su brojke u pitanju, na ARD – u pljušte krupne brojke o broju ubijenih, silovanih, masovnim grobnicama, rušenjima  i drugim stradanjima civilnog ukrajinskog stanovništva , a posle svake takve opširne informacije stoji prozorčić u kome se kaže :

„Podaci o toku rata, bombardovanju i žrtvama [dobijeni]preko zvaničnih mesta ruske i ukrajinske strane u konfliktu, ne mogu se u aktuelnoj situaciji proveriti u nezavisnim izvorima“.

Šta to znači? Da se, teoretski, može ispostaviti da ništa nije kako u vesti piše? I ništa zato?

Može li ovaj prozorčić biti pokriće za svaku ratnu propagandu, pa i za onu čije su žrtve gradjani Nemačke ruskog porekla, pitanje je za „stručnu medijsku javnost“ u Nemačkoj.

Sumnja da stoje iza proruske pošasti na ulicama Nemačke, pala je i na ruske Nemce, ili onaj njihov deo koji je  za ovu priliku nazvan  Querdenker – ima. Ruska dijaspora se podrazumeva.

U Nemačkoj su ruski mediji na nemačkom zabranjeni, u emisije nemačke televizije predstavnici „ruske strane u konfliktu“ nisu pozivani ni pre ruskog upada u Ukrajinu, a nisu rado bili vidjeni ni nemački sagovornici, koji su, pre 24.februara, bili spremni da se stave na mesto Moskve…

Dakle, koje informacije i činjenja su motivisali ljude da, uprkos neprobojnom zapadnom jedinstvu, izadju na nemačke ulice skandirajući „Rusija, Rusija“?

Ukrajinski ambasador u Nemačkoj Andrej Meljnik je najavio konkretan razgovor s nemačkom vladom o ovim proruskim demonstracijama u kome će zahtevati da se zabrani ruska zastava i ostali ruski državni simboli.

U gradu Frankfurtu, kako izveštava ARD, neke su ozbiljne zabrane već uvedene : ne sme se odobravati ruska agresija niti ocrnjivati ukrajinska država , ukrajinski narod i žrtve ruskog upada.

Nemački gradjani su već upozoreni da ispisivanjem slova Z belom bojom mogu potpasti pod udar člana 140 Krivičnog zakona koji za odobravanje odredjenih delikata propisuje kaznu i do tri godine zatvora.

 

 

 

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com