Nemci izmenili Ustav da bi se dodatno naoružali za 100 milijardi evra

Nemački parlament je danas potrebnom dvotrećinskom većinom glasova usvojio izmene Ustava kako bi omogućio ulaganje dodatnih jednokratnih 100 milijardi evra u naoružavanje Nemačke.

Za izmene Ustava je glasalo 567 poslanika, protiv je bilo njih 96, a uzdrzanih 20.

Ovom izmenom nemačkog Ustava omogućeno je stvaranje posebnog fonda za naoružavanje Bundesvera na koji se ne odnosi Ustavom predvidjena kočnica zaduživanja, koja je ionako stavljena van snage kod kreiranja već trećeg nemačkog budzeta zaredom.

Protiv ove izmene Ustava i formiranja vanrednog fonda za naoružavanje Bundesvera glasali su poslanici Alternative za Nemačku i Levice, čiji je šef Ditmar Barš masovno naoružavanje Bundesvera ocenio kao „ludilo“.

Za posebno militaristički nastrojenim predstavnicima Liberalne partije, malo su zaostajali predstavnici Zelenih, pa je nemačka ministarka inostranih poslova Analene Berbok ocenila da je s ratom u Ukrajini nastupila „nova realnost u Evropi“ i se dragocena dobra mir i sloboda moraju braniti i vojno.

Sem vanrednih 100 milijardi evra, vojnom jačanju Nemačke namenjeno je i 50,4 milijarde evra redovnog vojnog budžeta za 2022.godinu, koji je takodje usvojen danas. Taj redovni budžet za 3,5 milijardi je veći nego prošle godine.

Nemačka ministarka odbrane Kristin Lambreht (SPD) ocenila je da je 50,4 milijardi evra lepa suma, ali „premala da se otklone propusti“ iz prethodnih godina.

Samo za snabdevanje Bundesvera municijom biće narednih godina potrebno 20 milijardi evra, izračunala je ona, tako da je specijalni fond sa 100 milijardi evra bio neizbežno potreban.

Vreme ustezanja i svadja je prošlo, pušten je „najveći program osnaživanje u istoriji Bundesvera“ ocenila je slavodobitno Lambreht.

Ukupni nemački budžet za 2022.godinu, usvojen tek danas zbog parlamentarnih izbora i formiranja nove vlade, iznosiće 495,79 milijardi evra.

Novo zaduživanje nemačkog budzeta iznosiće ove godine 138,9 milijardi evra.

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com