Niska inflacija u Kini : Svetska privreda računa na Kinesku centralnu banku!

Svetska privreda dobila je iznenadni srećni signal iz Kine : rast  potrošačkih cena u avgustu tako je nizak da ne samo da Kineskoj centralnoj banci  ostavlja prostor nego i priziva stimulativne mere i mere monetarne podrške jačanju domaće tražnje.

Za razliku od većine drugih velikih svetskih ekonomija, kineska se ne suočava s zabrinjavajućom inflacijom : u odnosu na juli potrošačke cene su u avgustu pale za 0,1 odsto, a u odnosu na avgust prošle godine porasle za 2, 5 odsto, objavio je Nacionalni biro za statistiku Kine.

Bazna inflacija (kad se isključe cene hrane i energenata) iznosila je u avgustu samo 0,8 odsto na godišnjem nivou, kolika je bila i u julu.

Dok su proizvodjačke cene porasle za 2,3 odsto na godišnjem nivou, što je značajan pad stope u odnosu na juli kad he taj rast iznosio 4,2 odsto.U odnosu na juli, te su cene pale za 0,1 odsto.

Kineski ekonomisti, na koje se poziva Global Times, konstatuju da nizak rast potrošačkih cena ukazuje na strukturne probleme na strani tražnje koja je, sem kad su u pitanju svakodnevne potreve, relativno slaba.

To je glavni makroekonomski izazov i očekuje se da Kineska centralna banka i vlada na njega odgovore novim konjukturnim merama, koje će uticati i na rast svetske privrede, koju opterećuju brojne suprotne tendencije.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com