NYT : Veruje se da Madjarska isporučuje Ukrajini oružje preko trećih država

U toku je informacioni rat kakav dosad nismo ni slušali ni gledali, pa to treba imati u vidu i kod vesti Njujork trajmsa da Madjarska, iako tvrdi da Ukrajini ne isporučuje oružje, to ipak čini.

U tekstu posvećenom u osnovi slovačkom mestu Dobra preko koga se oružje iz Slovačke, ali i iz mnogih drugih država kao što su Češka, Australija, isporučuje Ukrajini, Njujork tajms citira Jaroslava Nadja, slovačkog ministra odbrane koji tvrdi da se preko Dobre Ukrajini isporučuje i oružje „država koje tvrde da ne šalju vojni materijal Ukrajini“.

Nadj nije precizirao na koje države misli, ali NYT piše kako je južni slovački sused Madjarska objavila neutralnost u tom konfliktu i zabranu transporta oružja preko madjarske teritorije u Ukrajinu, sve zbog jeftinog ruskog gasa, „ali se veruje da ispotiha oružje obezbedjuje  preko  drugih država“.

NYT navodi da je o tome pitan portparol madjarske vlade i da je on izbegao direktno da potvrdi ili demantuje informaciju tako što je odgovorio da je „stav Madjarske dobro poznat i da ostaje nepromenjen“.

Inače, piše NYT, Slovačka je u dva odvojena voza sa 120 vagona isporučila Ukrajini famozni protivraketni sistem S-300, koji potiče iz 1980-tih kad je Slovačka kao deo Čehoslovacke bila članica Varšavskog pakta, a pošto je Bratislavi Vašington obećao u zamenu napredniji američki sistem Patriot.

Slovačka isporuka S-300 najveća je vojna isporuka jedne članice NATO Ukrajini, ocenjuje NYT.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com