Oj Srbijo, nigde lada, nema : Zašto smo glasali za isključenje Rusije iz SPČ

Srbija je juče u Ujedinjenim nacijama bila medju 93 države koje su glasale za suspenziju članstva Rusije u Savetu Ujedinjenih nacija za prava čoveka.

„Ljudi pitaju zašto mi nismo glasali protiv ili zašto nismo bili uzdržani. Ali ako se mi uzdržimo, protiv nas će biti i jedni i drugi, pritisak će biti još veći. Pri tome, danas se donosi odluka o sudbini Srbije -da li ćemo biti isključeni iz paketa sankcija za naftu“, objašnjavao je sinoć predsednik Srbije Aleksandar Vučić za RTS i dodao da „njega ne mogu da ucenjuju, ali ucenjuju Srbiju“.

On je rekao da Srbija do 15.maja može da uvozi rusku naftu, a posle tog datuma „ni iz Ruske Federacije, ni od kuda“ jer je Gazpromnjeft većinski vlasnik Naftne industrije Srbije.“Možemo da uvezemo, ali trostruko skuplje“ rekao je Vučić.

U glasanju o isključenju Rusije je učestvovalo 175 država, 24 su bile protiv isključenja, a 58 su bile uzdržane. Nije glasalo 18 država.

Za isključenje Rusije bile su pored svih članica Evropske unije i NATO i sledeće države : Andora, Antigva – Barbuda, Argentina, Bahami, Bosna i Hercegovina, Čad, Čile, Kolumbija, Komori, Kostarika, Obala Slonovače, Demokratska Republika Kongo, Dominika, Dominikanska Republika. Ekvador, Fidži, Gruzija, Grenada, Gvatemala, Haiti, Honduras, Izrael, Jamajka Japan, Kiribati, Liberija, Libija, Malavi, Maršalova ostrva, Mauricijus, Mikronezija, Monako, Mjanmar, Nauru, Novi Zeland, Palau, Panama, Papua Nova Gvineja, Paragvaj, Peru, Filipini, Južna Koreja, Moldova, Santa Lucija, Samoa, San Marino, Srbija, Sejšeli, Sjera Leone, Švajcarska, Timor, Tonga, Tuvalu, Ukrajina, Urugvaj.

Protiv su bile sledeće države : Alžir, Belorusija, Bolivija, Burundi, Centralno Afrička Republika, Kina, Kongo, Kuba, DNR Koreja, Eritreja, Etiopija, Gabon, Iran, Kazahstan, Kirgizija, Laos, Mali, Nikaragva, Ruska Federacija, Sirija, Tadzikistan, Uzbekistan, Vijetnam i Zimbabve.

Medju 58 država koje su bile uzdržane su  i : Brazil, Egipat, Indija, Indonezija, Irak, Meksiko, Pakistan, Katar, Saudijska Arabija, Južna Afrika, Ujedinjeni Arapski Emirati…

Članstvo Rusije u Savetu UN za prava čoveka je suspendovano, zašta je bila potrebna dvotrećinska većina, oni koji nisu glasali se ne računaju.

Članstvo Rusije je suspendovano zbog sistematskog kršenja ljudskih prava u Ukrajini. Rusija je ocenila da je odluka nelegalna jer nijedna nezavisna istraga nije potvrdila zločine koji joj se stavljaju na teret.

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com