OPEK +povećava eksploataciju nafte

Države najveći izvoznici nafte okupljene u OPEK + odlučile su danas u Beču da  eksploataciju nafte u julu i avgustu povećaju za 648 000 barela dnevno, saopštio je OPEK.

U junu je dnevna količina dobijene nafte povećana za 432 000 barela.

Iako su zapadni mediji spekulusali o mogućem isključenju Rusije iz dogovora OPEK+, neimenovani sabesednik ruske agencije Interfaks izjavio je da će nova kvota biti raspodeljena medju svim drzavama učesnicama.

„Iz saopštenja se može zaključiti da će Rusija uprkos objavljenom EU embargu na rusku naftu i dalje učestvovati u dogovorima o eksoloataciji nafte“, prenosi finanzen. net vest DPA.

Svoju odluku da poveća dnevnu količinu nafte, OPEK+ je objasnio okončanjem Covid-ograničenja u važnim privrednim središtima kao i sezonski povećanim potrebama rafinerija.

Bela kuća je već pozdravila odluku o povećanju i, kako je rekla pres sekretarka Karin Žan Pjer, prepoznala ulogu Saudijske Arabije u postizanju konsenzusa medju državama članicama OPEK.

Potpredsednik Vlade Rusije Aleksandar Novak ocenio je da je  današnja odluka OPEK+ ispravna.

„To je bezuslovno ispravna odluka, koja dozvoljava da se izbalansira tržište i obezbedi balans tražnje i ponude“, rekao je Novak kako prenosi rbc.ru

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com